promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most bárki a falára teheti a Lumiére fivérek filmjének plakátját
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Lumiére fivérek első, 1895-ös párizsi filmbemutatóját hirdető plakát a XIX. század végi párizsi hétköznapokat örökíti meg.

A Lumiére fivérek 1895. december 28-án tartották az első nyilvános filmvetítésüket a párizsi Salon Indien du Grand Café közönsége előtt, az eseményen tíz, egyenként ötven másodperces felvételt játszottak le, köztük az egyik a Lumiére gyárból távozó munkásokat örökítette meg. Bár az esemény filmtörténeti pillanat volt, a vetítésen csupán 30 néző ült be a Boulevard des Capucines-n álló alagsori terembe, de még a lapok is úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt rajta.

Azt a kevés nézőt viszont teljesen megbabonázta az új technika, a beszámolók a párizsi újságok figyelmét is felkeltették, így a január 1-jei és 2-i vetítéseken már több mint 2000 néző fizetett egy frankot, hogy lássa a mozgó képeket. A műsornak hamar Párizsban és egész Franciaországban óriási sikere lett, így a fivérek hamarosan hajóra szálltak, és Angliától Amerikán át Indiáig az egész világot bejárták és megnyitották saját mozijukat.

A vetítéseket két különböző stílusú plakát hirdette, ezek egyikét bocsátják árverésre. A posztert Henri Brispot rajzolta. A becslések szerint az augusztus 28-án kezdődő online aukción 40-60 ezer fontért (15-22 millió forintért) kelhet el.

A Lumiére fivérek  hirdetménye mellett 164 ritka filmplakátra lehet licitálni a Sotheby's árverésén.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás