promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt Aretha Franklin, a soul királynője
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
„Az élet egyik legsötétebb pillanatában nem találjuk a megfelelő szavakat, amely leírhatná szívünk fájdalmát. Családunk matriarcháját és szikláját veszítettük el” – fogalmaztak Franklin rokonai közleményükben.

A 76 énekesnő évek óta küzdött a hasnyálmirigyrákkal, meg is operálták, de szervezete feladta a harcot.

Utoljára tavaly novemberben lépett színpadra az Elton John által létrehozott AIDS-alapítvány 25. évfordulós buliján.

Az énekest a halála előtti napokban több híresség, köztük Stevie Wonder és Jesse Jackson is meglátogatta.

„A hangom a természet ajándéka. Istentől kaptam azért, hogy használjam és boldogabbá tegyem az embereket. Ezért örökké hálás leszek” – vallotta Aretha Franklin.

Hat évtizedes karrierje során több mint 75 millió albumot adott el világszerte, kétszer is felkerült a Rolling Stones „Minden idők legnagyobb zenészei” listájára. 2009-ben ő állt a dobogó csúcsán, maga mögé utasítva Elvis Presleyt és Ray Charlest, de ő volt az első női előadó, aki bekerült a Rock&Roll Hírességek Csarnokába. 

Aretha Franklin karrierje 1956-ban indult, amikor 14 évesen rögzítette Songs of Faith című stúdióalbumát, de nem sokkal később megszületett első gyermeke is, két évvel később pedig már a második.

Első igazi albumát, az Aretha: With The Ray Bryant Combo című lemezt 1961-ben adta ki a Columbia Records gondozásában. 

Leghíresebb dalai közé tartozik a (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, a Think, az I Say a Little Prayer, a Chain of Fools és a Respect.

Az 1960-as évek óta méltán nevezik a soul királynőjének. 

„Senki sem testesíti meg jobban az afrikai-amerikai spirituálék, a blues, az R&B és a rock and roll összefonódását, mint ő. Ahogy a nehézségek és a bánat átalakul szépséggé, életerővé és reménnyé” – mondta róla Barack Obama amerikai elnök 2016-ban.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás