Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Király visszatér a mozikba

A Király visszatér a mozikba

Zene, Film & Kultúra

A Király visszatér a mozikba

Zene, Film & Kultúra

Promotions 11:03
Fél évszázada, egy tévéműsorral indult újra a rock’n’roll királyának, Elvis Presleynek a karrierje. Miután a király belépett a hadseregbe szép lassan elmaradtak mellőle a rajongók, és még a szolgálat után beindult filmes karrierje sem tett jót megkopott hírnevének. 1968-ra már hat éve nem volt listavezető slágere, színpadon, tévében évek óta nem szerepelt, lemezei is alig fogytak. Helyét kezdte elfoglalni a Beatles, a Rolling Stones, a Pink Floyd, a The Doors és Jimi Hendrix.

Menedzsere azonban nem hagyta, hogy Elvis a süllyesztőben végezze. 1968 decemberére leszervezett egy műsort az országos NBC televízióba. John Binder, a műsor koncepciójáért felelős fiatal rendező a szmokingos karácsonyi koncert helyett egy jóval izgalmasabb koncepcióval rukkolt elő.

Az „igazi” Elvist akarta megmutatni, szmoking helyett bőrszerkóban. Hogy meggyőzze az eleinte kétkedő Elvist, a legenda szerint Binder elvitte sétálni Los Angeles legforgalmasabb sugárútjára, ahol a Király testközelből tapasztalhatta, hogy mekkorát csappant az ismertsége – konkrétan senki sem ismerte fel – és mekkora tétje van ennek az újszerű megközelítésű tévéshow-nak. Ezután Elvis gyakorlatilag beköltözött a tévéstudióba, és többett dolgozott a próbákon, mint korábbi filmjein együttvéve.

A showban Elvis mellett régi zenésztársai is közreműködtek, akikkel a Király rengeteget sztorizgatott, improvizált és előadta legnagyobb slágereit, mint a Jailhouse Rock, a Hound Dog, a Love Me Tender  vagy If I Can Dream.

A műsor anyagát a 1968 nyarán rögzítették, egy szűk körű közönség előtt. Binder koncepciója pedig bejött: a laza és közvetlen hangulatú „unplugged” koncert hatalmas siker lett, a Király visszatérését több mint 30 millióan nézték meg. 
Soha többé nem fogok olyan dalt énekelni, amiben nem hiszek, vagy olyan filmet, ami nem tetszik
– mondta a show után Elvis.

A közvetítés feltámasztotta Elvis karrierjét, aki azt követően végleg visszatért a koncertezéshez, és 1977-ben bekövetkezett haláláig több mint 1000 koncertet adott. 

A legendás koncertfilm most egy limitált vetítéssorozat erejéig visszatér a mozikba: augusztus 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztus 26-án a szegedi Belvárosi Moziban lesz látható, de Szentendrén és Szigetszentmiklóson is tartanak vetítéseket.

(son)