promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy kicsit kisiklott a nagy trance vonat a Szigeten
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Bátran kijelenthetem, hogy a Group Therapy a világ egyik leghallgatottabb elektronikus zenei műsora. Régen a neve Trance Around The World volt, de a trió, azaz Above & Beyond ezt megváltoztatta, mivel más stílusokat is bele akartak keverni, persze a dallamos és minőségi zenénél maradva.

A hármas őrületesen tehetséges producerekkel vette körül magát, akik valóban nem tucatzenéket írnak. Ezek a műsorban is előkerülnek, és persze kiadják őket az Anjnunabeatsnél, valamint a nevében is szereplő, houseosabb és deepesebb hangzást képviselő Anjunadeepnél.

Utóbbiból a Sziget és persze Above & Beyond most nem akart előadókat hozni, így a trancé lett a főszerep. A sorrend így következett: Grum, Above & Beyond, Seven Lions és Gabriel & Dresden.

Most rögtön a harmadik előadóra ugranék, vagyis Seven Lionsre. Ő a trance mellett úgynevezett melodikus depstepet játszik és készít, amivel igazán fel tudja ébreszteni, valamint szét tudja szedni a közönséget. Az amerikai producert kiemelt fellépőként kezelték, mivel még önmagában is nagy névnek számít. Nos, őt már egy nappal előtte lecserélték Genixre, aki szintén inkább a veretősebb trancet képviseli. Mostanság sokat dolgoznak együtt a magyar Márton Leventével, azaz Sunny Lax-szel. Tehát nem tudni miért, Seven Lions nem jött, de helyette tökéletes Anjunabeatses helyettesítőt találtak.

Grumnak mostanság folyton jelennek meg trackjei Above & Beyond kiadójánál, 23.30-kor ő is vezette fel a triót, mondanom sem kell, hogy nagyszerűen. Itt már érezni lehetett, hogy valami nem stimmel a hangosítással, de Grum progosabb dalainál ezek még nem jöttek elő.

A másik meg az volt, hogy el voltunk foglalva a Bacardí Aréna csábos vonzerejével. Az A38 aréna 13 500 m2 területű, míg a Bacardí 11 000, szóval nem sokkal kisebb. A látvány eszméletlenül meg volt csinálva, ami pillanatok alatt be tudta szippantani az embert. Érdekes, hogy számtalan alkalommal lett volna lehetőségünk arra, hogy erre tévedjünk, de ha volt is előadó, akit megnéztünk volna, mindig győzött a fáradtság. Most azonban nem, le kellett zongorázni az összes előadót.

01 Grum sziget18
Ha már zongora, akkor lássuk azokat, akik a klasszikus zongorát már kezdik kicsit visszaszorítani a dalaikban, vagyis Above & Beyondot. A trióból ilyenkor csak két ember szokott utazni, egy pedig otthon marad stúdiózni, műsort csinálni, vagy amit éppen kell. Most Paavo maradt ki a felsorolásból, míg Tony McGuinness és Jono Grant jött nekünk zenélni a Szigetre. (A nagyon fontos kiemelt fellépéseken persze mind a hárman ott vannak.)
 
Armin van Buuren után ők rendelkeznek a legnagyobb rajongó táborral, ha trance-ről van szó. Meg is telt az Aréna, előkerültek az Above and Beyond-os pólók, baseballsapkák, transzparensek, valakinek még tetkója is volt. Bementünk a kezdés előtt a negyedik-ötödik sorba, hogy a lézerkavalkád mellett lássunk is valamit belőlük. Annyira elvoltunk, hogy pár számnak jócskán le kellett mennie, mire észrevettük, se a vokált, se a dallamokat nem halljuk tisztán, csak a basszus és az ütem özönlik az arcunkba. Aki nem ismerné a műfajt, itt nem csak a veretés a lényeg, hanem a dallam és az ének kiemelt szerepet játszik. Szóval ez tényleg nem modern EDM, itt fontosak a klasszikus alapok, amiből alig hallottunk valamit. Amikor hátrébb mentünk, egy fokkal jobb lett a helyzet, de még ott is túl volt tolva a basszus, gyakorlatilag már-már torzított és képzeletben bokszolta a fejet. Hogy ezt a Sziget hangosítása, vagy A&B-ék rontották el, nem tudom, de rengeteget levont a fellépés élvezeti értékéből.

Above and BeyondSziget18 A
Ezt a dolgot nem csak mi vettük észre: nagyon sok emberrel beszélgettem, akik érzékelték a hibát, de igazából nem akartak tudomást venni róla. A legjobban talán az egyik szlovák rajongók fogalmazta meg: „Figyelj, én is hallom, de leutaztam ide csak miattuk, kiadtam egy csomó pénzt a jegyért, és igazából látom őket és jól érzem magam. Nem fogja elrontani a kedvemet, hogy nem hallok mindent tisztán.” A Hollandok csak azt tudták ordítani a kérdésre, hogy Above & Beyond, szóval ők főleg letojták.
 
Igazából én se lennék ezzel másképp. Ha már kiadok 24 ezer forintot egy napijegyért, akkor nem a negatívumot fogom keresni a kedvenc előadóm fellépésénél. Ezzel nyugtatta magát a közönség Kendrick Lamar után is, hogy nem rossz volt, csak nem lett annyira jó. Ebbe most én is beleesek, és azt mondom, ezt leszámítva Above and Beyond tökéletes szettet produkált, rengeteg saját zenével és őrületesen jó látvánnyal. Azt persze kicsit sajnáltam, hogy nem mertek jobban elkalandozni, de talán ezt is el lehet nézni a sok Group Therapy-s előadó miatt.

Above and BeyondSziget18 B
A nagy trió után jött a szintén brit Genix, akinél, mint fent említettük, a veretősebb stílus a nyerő. A kiállásokban érzékelhetünk egy kis lágyabb trance vonalat, majd ahogy a zenei szleng hívja, beindul a drop, és ott már teljesen el tudja dobni az agyát az ember, na meg bármi mást is, ami a kezében van.
 
A számunkra legjobban várt kultikus páros, azaz Gabriel & Dresden a végére maradt. A hajnali 4 óra 15 perces kezdésre más legyintgetne, de a közönségben volt még erő, hogy végigbulizzák a progressive trance szettet. Anno állandó szereplői voltak a 100-as DJ listának, ahol a 20. helyig is felkúsztak, aztán volt egy szakításuk 2008-ban. A külön utak csak azért jöttek, mert kicsit kísérletezni szerettek volna egyedül is, de 2011-ben újra elkezdtek közösen fellépni, valamint dolgozni. Mostani új albumukra is 11 évet kellett várni, ebben azonban nem volt akkora kreatív vonulat, mint a legelsőben. Nem is vettek elő annyi dalt róla a fellépés alatt, de amiket igen, azok nagyot szóltak, főleg az Only Road, amit mostanság a friss Cosmic Gate átiratban játszanak.

Gabriel And Dresden Sziget 18
Ha már említettem anno a szakítást, most se közösen jöttek el a fellépésre, szóval itt is volt egy kis kavar, mivel csak Josh Gabriel állt a pult mögött. Már írtam Joshnak, hogy Dave Dresden merre járt, amint válaszol, frissítem a cikket. Persze nem kell semmi komolyra gondolni, de jó lett volna közösen látni őket, főleg hogy nem túl gyakori vendégek kicsiny hazánkban.
 
Szóval Gabriel szépen lehozta a fellépését, és ki is húzta napfelkeltéig. A közönség ellenére tudott kicsit kísérletezgetni, de jöttek azért a kötelező dalok is, mint például a Tracking Treasure Down, vagy az Andain - Beautiful Things. Az Andain is egy duó amúgy, amiben Josh Gabriel producerként és Mavie Marcos énekesként van jelen. Szóval sokan tévesen tudják, hogy a Beautiful Things egy Tiesto-dal, ő inkább csak marha sokszor játszotta.

Azt is említsük meg, hogy itt már jó volt a hangosítás, és mindent szépen lehetett élvezni. Gabrielék könnyed stílusa ellenére mindenki kitáncolta magából az utolsó energiáit, és mosolygós arccal távozott a napfelkelte irányába.

A Sziget nagy trance bulija csak egy kicsit siklott ki, de annyi a lényeg, hogy elérte a végállomást, ahol csak elégedett utas szállt le a vonatról. Ezen a napon amúgy teltház is volt, amit érezni lehetett végig. Ez bizony 90 ezer embert jelentett. Mi ebből hála égnek nem arra fogunk emlékezni, hogy Sacha Baron Cohen ott sétálgatott a fesztiválon, hanem hogy Above & Beyond fellépése is megmenekült, a kisebb hibák ellenére is.

(Toronicza alias Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás