promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megnyitotta kapuit a Sziget Fesztivál!
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
„Januárban a »Legjobb Zenei Felhozatal« elismeréssel jöttünk haza a European Festival Awards díjátadó gálájáról, ami arra ösztönzött minket, hogy idén még erősebb programmal rukkoljunk elő” – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, aki már korábban is elmondta, hogy „kidolgoztunk egy hároméves növekedési tervet, amelyre azért is szükség volt, mert a külföldi headlinerek egyre drágábbak és a fellépti díjak kifizetéséhez a korábbinál is komolyabb financiális háttér kellett”.

Ennek jegyében idén 1 milliárd forinttal nagyobb lett a sztárelőadókra szánt büdzsé, és „már a jövő évvel kapcsolatban is gigasztárokkal tárgyalunk” – tette hozzá a főszervező, aki elmondta, hogy az idei év erejét mutatja, hogy a hétfő már szinte teltházas, és ezen kívül is gyakorlatilag péntektől az utolsó napig egyformán erős napokra számíthatunk.

Tény, hogy külföldön csak elég kimondani a Sziget nevét, és a többség már azonnal tudja, miről van szó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy több mint 100 országból érkeznek látogatók, a legtöbben Angliából.

Az óriáskerékkel nem találkozhatunk, de ezt simán lepipálja a Nagyszínpad, ami a Sziget legnagyobb építménye lesz a maga 3000 m2-es területével, 500 m2-es játékterével. A legnagyobb sztárokat – Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo, Arctic Monkeys, Liam Gallagher vagy Shawn Mendes – felvonultató helyszínen egy 400 m2-es ledfal teszi teljesebbé a képi világot és mintegy 200 db intelligens, nagyteljesítményű ultramodern lámpa biztosítja a tökéletes látványt.

A Nagyszínpad programjai (és minden szabadtéri helyszíné) este 11-kor befejeződnek, a buli azonban nem áll meg, ezután csak zajcsillapított sátrakban lesznek programok. Köztük a két legnagyobb az Bacardí Aréna és a MasterCard Színpad by A38. A két nagysátor összesen 25 000 látogatót tud befogadni, az Aréna 11 000 m2, az A38 13 500 m2 területű.

A Sziget elhíresült arról is, hogy látványvilágában az egyik legizgalmasabb szerte Európában. Több mint 100 különböző művészeti alkotás, egyedi szobor és funkcionális térinstalláció díszíti a területet 40 km-nyi fényfüzér ad egyedi világtást a fesztiválnak 19 000 izzóval és feltűnik majd 1 000 lampion is.

Ismét a Dreher lesz a Sziget első számú söre, de két új befutóval is találkozhatunk, ami a cseh Pilsner Urquell és a hazai piacon most debütáló Asahi Super Dry. Japán elsőszámú sörét a száraz és frissítő, utóíz nélküli, úgynevezett karakuchi ízvilág teszi egyedivé, amelyet a komló és árpa alapanyagok mellett többek között a rizs biztosít. A különleges sörök rajongóinak mindenképpen érdemes lesz kipróbálni.

„Célunk, hogy élhető Földet hagyjunk az utódainkra” – áll a Sziget kiáltványában. Ezt egy nagy újítás is segíti, mivel bevezetésre a kerül a Re-pohár – azaz a visszaváltható pohár – rendszer, aminek a segítségével mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani. Az első ital vásárlásakor egy egyszeri, 450 Ft-os díjat kell fizetnünk, a későbbi vásárláskor pedig automatikusan egy új, tiszta poharat kapunk előző pohárért. Ha nincs kedvünk magunknál tartani az üres poharat, adjuk le bármelyik pultban és egy tokent kapunk cserébe, melynek bemutatásával később egy új poharat kapunk.

Az étkezőhelyek csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak, és aprónak tűnő, de fontos lépés az is, hogy a vendéglátóegységekben csak kérésre adnak majd szívószálakat.

Idén már a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a Szigeten. A rendszer lényege, hogy a karszalagok RFID chippel lesznek felszerelve, így amellett, hogy minden belépési jogosultságot tartalmaznak (napok, kempingek, stb.) a fizetési funkciót is magukban foglalják. Ez a rendszer a heti és napijegyeseknél is egyaránt működik, és gyakorlatilag a Festipay fizetőkártyát váltja ki, ami ezáltal tulajdonképpen beépül a karszalagba. Így megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő 500 forintos letét is, illetve a karszalag további előnye, hogy sorbaállás nélkül, a Sziget mobil-applikációján keresztül is fel lehet tölteni. Ez esetben a bennmaradó összeget – 300 Ft felett – automatikusan visszautalják a látogatóknak.

Emellett természetesen egyérintéses (contactless) bankkártyákkal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig és a bankkártyás, valamint a karszalagos fizetés mellett mobiltelefonnal is kiegyenlíthetjük a számlánkat.

Amit bevihetünk: kereskedelmi mennyiséget nem meghaladó kaja, szóval svédasztallal ne állítsunk oda, és továbbra is minden szitizen egy darab, maximum 2,5 literes PET-palackban hozhat be alkoholmentes italt. Cigit is 20 dobozig, de mint tudjuk, a fesztivál területén van dohánybolt.

Amit nem vihetünk be: alkohol, drog, és persze minden olyan dolog, amivel mások testi épségét veszélyeztetjük, legyen az egy esernyő, vagy üveggitár, vagy bármi más.

(Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás