promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Gyalog galopp kimaradt jelentei kerültek elő
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Michael Palin archívumából előkerült jelenet egyike egy vadnyugati könyvesboltban játszódott volna, a másik a szerelmes Rózsaszín Lovagról szólt volna.

Michael Palin archívumából előkerült még egy csomó Monty Python-szkeccs leírása is, amiket a brit művész a British Librarynek adományozott 2017-ben, így hamarosan a nyilvánosság is megismerheti őket, annak a több mint 50 jegyzetfüzetnek a tartalmával együtt, amikbe a Gyalog galopp mellett a Brian életéhez is jegyzeteltek. 

A brit The Guardian cikke szerint ezeket a szkeccseket azért hagyták ki, mert már annak idején is ellentmondásosnak számítottak, és még most is kockázatos lenne bemutatni őket. Artúr király és kíséretének eddig ismeretlen jeleneteit viszont nemsokára bemutatják a nyilvánosságnak.

Már a Gyalog galopp forgatása igazán abszurdra sikeredett: a filmet a skót felföldön vették fel miközben ádáz harcot folytattak a rossz időjárással és szenvedtek a folyamatos pénzhiánytól. A filmet egyetlen, papírmasé makettekkel kiegészített helyszínen, egy kamerával vették fel, amely a forgatás első napján elromlott és nem tudott hangot rögzíteni. A szarkasztikus road-movie alig 230 ezer fontos költségvetésének jó részét a Monty Python zenész barátai dobták össze, a legnagyobb segítséget George Harrison, a Beatles tagja adta, de a Pink Floyd, a Led Zeppelin, a Jethro Tull és a Genesis is sok pénzzel segítette a produkciót.

A szűkös keret miatt rengeteg kreatív megoldásra volt szükség a forgatáson, többek közt ennek köszönhetjük a film egyik védjegyévé vált és a magyar címet is ihlető, féltökök összeverdesésével imitált ló nélküli galoppot.

A Szent Grált isteni sugallatra felkutatni induló Artúr király és a (fél)tökkelütött lovagok kalandjai a mai napig a fekete humor iránt fogékony közönség kedvence. A brit Total Film szavazásán a világ öt legjobb vígjátéka közé megválasztott alkotás végül hatalmas anyagi és kritikai siker lett világszerte. Magyarországon 1977-ben mutatták be, Bodrogi Gyula, Kern András, Mécs Károly, Képessy József, Rátonyi Róbert és Tordy Géza magyar hangjával.

A Monty Python a saját maguk által írt és előadott, abszurd szkeccsekből felépülő Monty Python Repülő Cirkusszal vált híressé hazájában. A tévésorozatot a BBC 1969-1974 közt sugározta, majd később Európa-szerte vetítették. Az összefüggéstelen dolgokat briliáns hirtelenséggel és szigorú ötletszerűséggel váltogató öt brit író-színész: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin és a társulat védjegyévé vált, szürreális átvezető animációkért felelős amerikai animátor-rendező Terry Gilliam emlékezetes jelenetein generációk nőttek fel. Polgárpukkasztó szarkazmusban és elegáns társadalomkritikában gazdag TV-showjuk popkulturális hatása a mai napig elvitathatatlan.

John Cleese épp héfőn beszélt arról a brit lapnak, hogy szerinte a Repülő Cirkusz már azért nem látható a tévében, mert jóval humorosabb a most gyártott vígjátékoknál.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás