promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Pénteken került a mozikba Amerikában a Mission: Impossible legújabb, hatodik része Fallout, (magyarul Utóhatás) címen, és ahogy az várható volt, már a csapból is Tom Cruise folyik. Kijöttek az első kritikák, amelyek lelkesen ünneplik a filmet, de a Paramount Pictures ennyivel nem elégszik meg, az utolsó csepp sikert is ki akarja facsarni a produkcióból, így a bemutatóhoz igazítva minden apró részletből bombasztikus hírt gyártanak, és ezekkel árasztják el a netet.

Persze nem minden alap nélkül teszik ezt, hiszen a Mission: Impossible-széria mára megkerülhetetlen része lett az elmúlt évtizedek akciófilmes világának. És ha hihetünk a kritikáknak, a hatodik minden eddigi részt felülmúl, vagyis a Paramount nem ok nélkül döngeti a mellét. Arról nem is beszélve, hogy az előrejelzések szerint a Fallout hatalmas kaszál majd a pénztáraknál is, alig egy napja látható, de máris hatmillió dollárt hozott a konyhára.


A legeladhatóbb hír Tom Cruise ejtőernyős ugrása, amelyről ugyan már minden létező hírportál beszámolt korábban, nem is egyszer, de egy HALO (High Altitude, Low Opening) ugrás – vagyis amikor a merész ejtőernyős nagyon magasról ugrik ki, és csak hosszú zuhanás után, nagyon alacsonyan nyitja ki az ernyőjét – kellően izgalmas ahhoz, hogy több bőrt is le lehessen nyúzni róla. Főleg, ha nem is egy, hanem csaknem 100 ugrásról van szó. Márpedig az (akkor még) 55 éves színész ennyiszer ugrott ki a repülőből a film egyik jelenete kedvéért, és mivel nem szereti, ha más végzi el a munkát helyette, nem adta át a feladatot a kaszkadőröknek.
Mindent megtettek a filmért, ami még lehetséges, anélkül, hogy Cruise meghalt volna

– nyilatkozta korábban Christopher McQuarrie rendező, és nem túlzott.

A HALO ugrás veszélyességéről elég csak annyi, hogy a felvétel kedvéért az Egyesült Arab Emírségekbe utazott a stáb, mert sehol máshol a világon nem engedélyezték volna a forgatást ugrás közben.

A filmben Ethan Hunt (vagyis Tom Cruise karaktere) Párizsra zuhan megállíthatatlanul, a színész azonban a valóságban egy sivatag felé közeledett 300 km/órás sebességgel. A stúdió most nyilvánosságra hozta a felvétel részleteit. Kiderült, a forgatáson az Emirátusok katonai gépeit használták. Egy C-17-es szállítógép mellett két másik repülőgép is részt vett az akcióban, és a katonaság a stáb rendelkezésére bocsátott egy komplett légibázist is, annak minden felszerelésével együtt.

A jelenetet februárban és márciusban vették fel Abu Dhabi közelében, a sivatagban. Összesen 110 ugrást hajtottak végre, ebből Cruise egymaga 94-es vállalt (korábban 106-ról lehetett hallani). Eredetileg három napig forgattak volna, de az első nap kiderült, megfelelő fényviszonyok csak egyszer vannak egy nap, így végül csaknem két hétig ugráltatták a színészt, mire elkészült minden szükséges felvétel.

És persze nem ez volt az egyetlen embert próbáló feladat. A színész zuhant le helikopterből, mászott fel meredek sziklákon (méghozzá Norvégia lélegzetelállító tájain), és ugrát háztetőkön. Igaz ez utóbbi nem sült el túl jól, hiszen egy rossz érkezésnél eltört a bokája, ami miatt nyolc hétre leállt a forgatás, ami csaknem 80 millió dollárba került a stúdiónak (végül a biztosítás fedezte a költségeket).  


Tom Cruise számára azonban a nyaktörő akciók nem hogy nem megterhelők, számára erről szól a filmezés. Az adrenalinfüggő színész a széria korábbi darabjában mászott már ki a Burdzs Kalifa, vagyis a világ legmagasabb épületének századik emeletének ablakán, lógott felszálló repülőgép oldalán, ugrott le sanghaji toronyházból, és cikázott szűk utcákban őrült autósüldözés során, így a HALO már meg sem kottyant neki. De hogy a közönség lássa, hogy mennyire nem rutinmunkáról volt szó, ezért gyorsan összehoztak egy könnyed, szórakoztató halálugrást.

Cruise James Corden komikus, színész, műsorvezető társaságában vetette ki magát egy gépből Kalifornia felett, hogy mi földhözragadt halandók is megértsük, hogy egy ilyen mutatvány nem csupa móka és kacagás.

A rövid elméleti felkészítés, és némi fogócska után a két színész nekivágott az égnek, de láthatóan csak egyikük őrizte meg a hidegvérét, és a tiszta alsóját. A repülőgép nyitott ajtajában káromkodó Corden hófehér arcát látva sejthetjük, egy ilyen ugráshoz valamivel több kell egy fehéren csillogó hollywoodi mosolynál. És mindezt úgy, hogy Corden egy gyakorlott ejtőernyőssel ugrott tandemben, és egy nem túl hosszú zuhanás után ki is nyílt az ernyőjük, vagyis messze voltak a HALO-tól, és nagyon messze Cruise közel 100 ugrásától.

A filmet ugyanúgy Christopher McQuarrie rendezi, mint a Titkos nemzet (Rouge Nation) című előző részt, és hozzá hasonlóan sok színész is visszatér az új részben. Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Michelle Monaghan és Alec Baldwin ismét felbukkan, új szereplőként pedig Henry Cavill, Angela Bassett és Vanessa Kirby tűnik fel a vásznon.

A filmet jövő csütörtöktől vetítik itthon, de premier előtt már szerdán meg lehet nézni számos moziban.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás