promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Múlt hét végén mérföldkőhöz érkeztek a dinoszauruszok, a Jurassic Park-széria ötödik filmjének bevétele átlépte az egymilliárd dollárt. A Bukott Birodalom Amerikában több mint 300 milliót, a világ többi részén csaknem 700 milliót kaszált, ezzel, a harmadikként Steven Spielberg őslényes sorozatából, belépett a legsikeresebb filmek elit klubjába. Nem mellesleg ez az első nem Disney-film ebben az évben, amely összehozta az egymilliárdot.

Persze a korábbi álomhatár ma már koránt sem elérhetetlen a stúdiók számára, az 1997-es Titanic volt az első film, amely túlszárnyalta a milliárdos bevételt, az elmúlt húsz évben azonban további 34 film követte, és jó pár alkotás még mindig eltökélten tart a cél felé, az elkövetkező években így akár meg is duplázódhat a gigagntikusat kaszáló művek száma.

Minden idők legsieresebb filmje a James Cameron megálmodta Avatar, amely 2,7 milliárd dollárt szedett össze világszerte. A második helyen is James Cameron csücsül a már említett katasztrófa-melodrámával: a Titanic nem állt meg egymilliárdnál, de még kettőnél se, összesen 2,2 milliárdot kaszált. A harmadik helyre a Csillagok háborúja hetedik része, Az ébredő erő futott be picivel több mint 2 milliárddal, de sokáig már nem őrizheti pozícióját, a Bosszúállók: Végtelen háború heteken belül letaszíthatja a dobogóról.


A listáról az animációs filmek sem hiányozhatnak. A legnépszerűbb közülük a Jégvarázs 1,3 milliárddal, de a Minyonok, a Toy Story 3, a Gru harmadik része és a Szenilla nyomában is átlépte az egymilliárd dollárt. És az utóbbi kettő kivétel még bőven a Bukott Birodalom előtt állnak.

Persze a Jurassic World második része még bőven gyarapíthatja bevételét, amivel akár még a széria legsikeresebb filmjévé is válhat. Ezt a címet egyelőre az előző Jurassic World birtokolja, amely csaknem 1,7 milliárdot hozott Steven Spielberg konyhájára. A teljes széria összesen közel 5 milliárdot termelt, ezzel azonban még messze van a legjobbaktól.

A Marvel képregény univerzum filmjeivel a Disney majdnem négyszer annyit szakított, mint amennyit a dinoszauruszok gyűjtöttek eddig. Egyebek mellett a Vasember, a Thor, a Bosszúállók, az Amerika kapitány és a Doctor Strange figurájára épülő filmek eddig összesen 17 milliárd dollár bevételt hoztak. Majdnem kétszer annyit, mint a második helyezett széria, a Csillagok háborúja, és éppen a dupláját annak, amit Harry Potter varázsolt össze az elmúlt évtizedekben.


Az igazság kedvéért ugyanakkor nem árt hozzátenni, hogy a bevételi listák nem számolnak az inflációval. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor az Avatar lecsúszik a dobogó tetejéről, és egy nyolcvan évvel ezelőtti alkotás, az Elfújta a szél lép a helyére, amely az 1939-es bemutatóját követően 400 millió dollárt kasszírozott, ami mai értékén számolva közel 3,7 milliárdot jelent. Ez alapján pedig a brutális futamot produkáló, több mint kétmilliárdot összegyűjtó legújabb Bosszúálló-filmet, a Végtelen háborút könnyedén beelőzné a Julie Andrews főszereplésével készült 1965-ös musical, A muzsika hangja. Változnak az idők.


Az egymás rekordjait döntögető szuperprodukciók azonban még az inflációt figyelembe véve is korábban sosem látott pénzeket termelnek a stúdióknak.

2016-ban a Disney rekordnak számító, több mint hétmilliárd dollárt kaszált, de a konkurencia sem zárt rossz évet két esztendeje: Amerikában a stúdiók még sosem szedtek össze annyi pénzt, mint abban az évben. S bár tavaly ez az összeg visszaesett az Egyesült Államokban, világszerte még sosem voltak ilyen népszerűek a mozifilmek. 2017-ben összesen több mint 40 milliárd dollárt hagytak a nézők a pénztárakban. Ez nagyságrendileg annyi, mint a világ három legjobban menő cégének éves nyeresége összesen.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás