promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két magyar filmes is dönthet az Oscar-díjak sorsáról
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Hosszú lenne felsorolni Tarr Béla életművét, de olyan filmeket tett lesz az asztalra, mint A torinói ló, a Werckmeister-harmóniák, vagy a Sátántangó. Herbai Máté operatőrként szintén nagy tapasztalattal rendelkezik a szakmában, ő állt a kamera mögé például A nyomozó című alkotásnál is.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2016 januárjában jelentett be a tagság összetételét befolyásoló jelentős változtatásokat, amikor egymást követő két évben a színészi kategóriákban csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést. Ezt tényleg erősen kézben tartják, és abszolút színesítették a névsort. Jelenleg 59 országból 928 tag dönthet majd az Oscar sorsáról a hivatalos honlap és a Hollywood Reporter beszámolója szerint.

A nemek létszámát is igyekeznek elosztani. Az új tagok 49 százaléka nő, az egész testületben így a hölgyek aránya 31 százalékra emelkedett. Ez 3 éve még csak 25 százalék volt, és persze nehezíti az is, hogy a filmes szakmában jóval kisebb a nők aránya.

A meghívottak között 38 százalék a nem fehérek aránya, ezzel 2015 óta megduplázódott számuk a testületben és arányuk elérte a 16 százalékot. Az akadémia akkori alelnöke Cheryl Boone Isaacs anno lenyilatkozta, hogy ezt 2020-ra teljesen stabilizálni fogják.

A tagok között van 14 éves is Quvenzhané Wallis személyében, aki már volt Oscar-díjra jelölve A messzi dél vadjai című filmért. Wallis a korához képest természetesen nagyon érett, így kaphatott helyet a döntéshozók névsorában. A legidősebb tag a 86 éves Sofia Gubaidulina orosz zeneszerző, akinek legutóbbi munkája filmek terén az Egy szent szarvas meggyilkolása című alkotás zenéje volt. A híresebb előadók sem maradhatnak ki a sorból: ide került be Kendrick Lamar, Melissa Etheridge, Sufjan Stevens és Questlove is.

A rendezők, írók, operatőrök között meghívták J.K. Rowling brit írót, a Harry Potter-regénysorozat szerzőjét, Ali Aszgari iráni rendezőt, Joe Rober Cole-t, a Fekete Párduc forgatókönyvíróját, Luca Guadagninót, Chloe Zhaót, Nadine Labakit, Ziad Doueirit és Michel Gondryt is.

A színészek alkotják most már a több mint 9200 tagú filmakadémia legnagyobb szekcióját, ami 20 százalékot jelent. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás