promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Érdekességek a 40 éves Judas Priestről
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A banda neve egy 1967-es Bob Dylan számból származik, ”The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest”. Bruno Stapenhill, az alapító basszusgitáros ötlete volt a név, és a csapat többi tagja azonnal elfogadta. Van ahol úgy van feltüntetve, hogy a nevet  az együttes korábbi énekese, Al Atkins javasolta, de ezen már nem fognak összeveszni.

Rob Halford elég sok munkát kipróbált, mielőtt a Judas Priest énekese lett, dolgozott pornómoziban, de volt színpadi világosító is. Ez utóbbi tapasztalatát átmentette a zenekar színpadi megjelenésének kialakításába is, és ezért kezdtek el abban az időben még csak kizárólag színházakban használt vizuális effekteket is használni a koncertjeiken.

British Steel című albumuk ikonikus, borotvapengés borítóját a lengyel származású Roslaw Szaybo tervezte, és szintén az ő munkája a banda azonnal felismerhető logója is. Bár a zenekar tagjaival baráti kapcsolatot ápol, a világhírű festőművész–fotós–grafikus kifejezetten nem szereti a metál zenét. Azonban a Judas Priest mellett tervezett még lemezborítót többek között Janis Joplin, Roy Orbison, The Clash, Miles Davis, Elton John és Santana számára is. A most 84 éves művész óriási életművet tudhat maga mögött.


A British Steel albumcím egyébként Glen Tipton gitárostól származik, aki ipari tanuló volt - a British Steels nevű fémmegmunkáló üzemben. Tipton 1974-től a mai napig tagja a zenekarnak, és még saját gitármodellje is van. A 40 éves karrierje alatt két szólólemezt is kiadott. Az elsőt 1997-ben Baptizm of Fire címen, melyen óriási nevek működtek közre, többek között Robert Trujillo (Metallica, ex-Ozzy), Cozy Powell (Black Sabbath, Whitesnake, Rainbow, stb.), John Entwistle (The Who), Don Airey (Deep Purple, Jethro Tull, Black Sabbath, Rainbow, stb.), Billy Sheehan, vagy Neil Murray. A rockosabb folytatás pedig 2005-ben érkezett meg Edge of the World címmel.

A 2001-es Rocksztár című film - Mark Wahlberg és Jennifer Aniston főszereplésével -, annak a Tim Owensnek az igaz története, aki 1996 és 2003 között Rob Halfordot „helyettesítette” a Judas Priest énekesi posztján. A banda dobosa fedezte fel egy Judas Priest tribute zenekarban, gyakorlatilag az egyetlen ember volt, aki képes volt Rob Halford sikolyait is tisztán kitartani. Persze az alkotásban másképp adnak elő mindent, itt például a banda neve ” Steel Dragon”.


A Judas Priest már a 70-es években forradalmasította rock divatot, híresek voltak hosszú bőrkabátjaikról és provokatív öltözködésükről – amit a 80-as évek glam rock bandái egy az egyben fel is használtak saját imidzsük megalkotásához. Szóval igen, ez a dolog nem a Mátrixból származik.

Bár a metál isteneiként tisztelik a bandát és rengeteg rockzenekar nevezi meg őket elsődleges inspirációként, mégis több mint 30 évet kellett várniuk, hogy megnyerjék az első Grammy-díjukat 2010-ben. Ráadásul a Dissident Aggressor című dalukért kapták meg a legjobb metál dal díját, ami eredetileg 1977-ben jelent meg, azonban 2009-ben újra kiadták ”A Touch Of Evil” című koncertfelvétellel, és így nyerhetett a nóta 33 évvel a megszületése után.


Rob Halford nem csupán saját szóló anyagain énekelt a Judas Priest-en kívül, például kétszer is beugrott énekesnek Black Sabbath koncertre. Először 1992-ben énekelt végig 2 bulit Ronnie James Diot helyettesítve, majd 2004-ben Ozzy Osbourne helyett lépett színpadra, amikor a Sötétség hercege lebetegedett az amerikai turnén. Természetesen minden esetben tökéletesen helytállt.

Bár az énekesnek elég szép gyűjteménye van klasszikus, és meglehetősen értékes autókból, mint Aston Martin, Corvette, egy speciális Mustang, és persze mellette a Harley Davidson motorok, mégis egy teljesen átlagos, 2006-os Cadillac DTS-sel szokott közlekedni. „Megbízható, nem feltűnő, és senki nem akarja ellopni” – mondta Halford anno a kocsijáról.


Mint a legtöbb kultikus előadó, a Judas Priest is bekerült a Simpson család egyik részébe, azonban az alkotók eltévesztették a zenekar stílusát, amin a rajongók annyira felháborodtak, hogy a következő epizódban Bartnak százszor le kellett írnia egy táblára, hogy a „Judas Priest nem death metál”. A poén így természetesen kultikus lett.

Tehát a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb heavy metal zenekar egy hónap múlva, azaz július 24-én teszi tiszteletét nálunk. Jegyek még vannak korlátozott számban, úgyhogy érdemes rá minél hamarabb lecsapni. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás