promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A lehető legméltóbb módon búcsúztak Stephen Hawkingtól
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az elméleti fizikust sokan tartották a szakmában úgynevezett divat tudósnak, de az irigy nyelveknek is be kell látnia, hogy egy kolosszális elmét veszítettünk el március 14-én. Nem hiába nevezték őt az ” asztrofizika popsztárjának”.

Hawking amiotrófiás laterálszklerózis nevezetű betegséggel vívott keserves harcot. A betegség diagnosztizálása után közölték is vele, hogy nincs sok ideje hátra, de rácáfolva mindenkire, 76 éves koráig gyártotta a jobbnál jobb elméleteket. Tudata élete végéig teljesen tiszta volt, mivel a betegség csak fizikailag rombolta le. Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta már csak megosztani gondolatait másokkal.

Hawking hamvait a londoni Westminster-apátságban helyezték el Isaac Newton és Charles Darwin sírja között. A tudós természetesen kapott egy gyönyörű emlékkövet is, amin ez áll: „Itt nyugszik az, ami halandó volt Stephen Hawkingból 1942-2018.” Ezt még kiegészítették a fizikus leghíresebb egyenletével.

A család úgy akarta megrendezni a búcsúztatást, hogy a hívőknek és a nem vallásos résztvevőknek is megfelelő legyen. Mint sokan tudják Hawking híres ateista volt, és egyáltalán nem hitt a halál utáni életben.

A temetésen beszédet mondott Benedict Cumberbatch angol színész is, aki Hawkingot alakította a BBC egyik 2004-es televíziós drámájában, de megemlékezett az elhunytról Tim Peake brit űrhajós, Martin Rees királyi csillagász és Kip Thorne Nobel-díjas amerikai elméleti fizikus is.

hawking1funeral
Miután elhelyezték a fizikus hamvait, jött egy nagyon nemes gesztus, ugyanis Hawking szavait kisugározták a világűrbe. A néhai fizikus lánya, Lucy mesélt arról a sajtónak, hogy 1A 0620-00 jelű fekete lyuk volt megcélozva, a szavak pedig a béke és a remény üzeneteként szolgálnak az "egyetértésről és annak fontosságáról, hogy harmóniában kell együtt élnünk ezen a bolygón." Mindehhez Vangelis írta a kísérőzenét. A szertartáson résztvevők ezt haza is vihették lemezen.
 
A megemlékezésen rengetegen akartak ott lenni a család és a barátok mellett, ezért sorsoláson kellett eldönteni, hogy ki az az ezer ember, aki részt vehetett az istentiszteleten.

Mindig úgy gondoltam, hogy Hawking megértéséhez két egyszerű út vezet. Az egyik ”Az idő rövid története” című 1988-as könyv, ami még a laikusok számára is érthető módon mutatja be a világegyetemet.

A másik ”A mindenség elmélete” című életrajzi dráma, ami Stephen Hawking és felesége Jane Wilde Hawking megismerkedését és életét mutatja be. Eddie Redmayne az Oscar és a Golden Globe-díjat is bezsebelte a tudós megalakításáért.

Nos, Hawking lehet nem hitt a halál utáni életben, de még is jó arra gondolni, hogy ez a nemes elme kering most valahol az univerzumban és feljutott oda, ahová mindig is vágyott, a csillagok közé. (Torony)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás