promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen lesz Ryan Gosling űrhajósként
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Damien Chazelle még csak 33 éves, de már 2014-ben felforgatott mindent maga körül a Whiplash című alkotásával. Itt a forgatókönyvéért jelölték Oscar-díjra, két évvel később azonban már rendezőként is, amit azonnal be is zsebelt a Kaliforniai álomért. Chazelle és Gosling itt dolgoztak együtt először, és annyira jól sikerült a közös munka, hogy a rendező felkérte a színészt Neil Armstrong megformálására.

Damien mester most ismeretlen terepre merészkedik, mivel egy életrajzi filmet készül bemutatni a közönségnek, zene és éneklés nélkül. Persze egy ennyire tehetséges ember kizárt, hogy ne tudja hitelesen filmre vinni a Holdra szállást.

Az már nagyobb kérdés hogyan akarja tálalni. Azt már az elején is látni lehet, hogy az alkotás inkább Armstrong életét akarja bemutatni, és hogy milyen szintű érzelmekkel, nehézségekkel kellett szembenéznie a csapatnak, hogy leszállhassanak egy idegen égitesten. Az Apollo–11-nél az egyik legfontosabb kérdés az volt, egyáltalán vissza tudnak-e térni a Földre?

Gosling első ránézésre jó választásnak tűnik a sima hétköznapi hős szerepére. Armstrong sosem verte a mellét, pedig lett volna mire. Vadászpilóta volt a koreai háborúban, 78 bevetése közül egybe kis híján belehalt. Miután a NASA kiválasztotta, a Gemini–8 parancsnokaként 1966-ban járt először az űrben. Itt az irányítófúvókák meghibásodása folytán kialakult vészhelyzetben gyors helyzetfelismerése, hidegvére mentette meg ő és társa életét. Így tett szert a „Jégparancsnok” (Ice Commander) becenévre. Hitt abban, hogy le tud szállni a Holdra, de ugyanúgy benne volt a félelem, mint bárki másban, hogy a küldetés bárhol elcsúszhat.

A szereposztás rendkívül impozáns, olyanok tűnnek fel a filmben, mint: Kyle Chandler, Ciarán Hinds, Jason Clarke, Corey Stoll, Patrick Fugit, Shea Whigham, és persze nem utolsó sorban az Armstrong feleségét játszó Claire Foy.

Az persze ki kell emelni, hogy Chazelle itt most nem vállalta be az írást, csak a rendezést. A forgatókönyvet James R. Handsen regénye alapján Josh Singer alkotta meg. Ő nem egy kis név a szakmában, mivel a Spotlight - Egy nyomozás részletei szkriptjéért már járt neki Oscar-díj. Ugyebár ez is teljesen valódi eseményeket dolgozott fel. Aki most jönne az összeesküvés elmélettel, hogy az első Holdra szállás nem is történt meg, az majd mehet tüntetni a film premierje előtt, ami amúgy október 18-án debütál a magyarországi mozikban. (Torony)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás