promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Cate Blanchett a Magyar Nemzeti Galériába látogat
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Julian Rosenfeldt, a müncheni Képzőművészeti Akadémia digitális és idő alapú médiumok tanszékének professzora, 2015-ben készítette el Manifesztum című filmes installációját Cate Blanchettel közösen. A kétszeres Oscar-díjas színésznő többtucatnyi figurát jelenít meg, játszik hajléktalan férfit, tévés bemondót, punkot, vállalati vezérigazgatót, tanárnőt, gyári munkást, az amerikai felső tízezer egy tagját.

„Senki mással nem tudtam volna ezt megcsinálni. Ő nem csak újra helyzetbe hozta és felolvasta ezeket a szövegeket – ő maga a kinyilatkoztatás” – fogalmazott a Manifesto rendezője az installáció amerikai premierje kapcsán a New York Timesnak. A Manifesztum című installációból most a Magyar Nemzeti Galériában nyílt kiállítás, amely augusztus 12-ig látható.

Rosenfeldt alkotása a huszadik század leghíresebb és már elfeledett művészeti kinyilatkoztatásait kortárs szituációkba helyezi azt vizsgálva, hogy az elmúlt száz évben miként változott a művészet társadalmi szerepe.

Manifestopic

„Minden, ami szilárd, szertefoszlik” – a forradalmi hagyományok előtti tiszteletből Blanchett a prológusban Marx és Engels Kommunista kiáltványának első sorát idézi.

Majd olyan művészek gondolattöredékeiből válogattak, mint Tristan Tzara, Kazimir Malevics, André Breton, Sol LeWitt, de Cate Blanchett előadásában Filippo Tommaso Marinetti Futurista kiáltványa, a Dogma 95 mozgalom, Jim Jarmusch- és Jean-Luc Godard kinyilatkoztatásai is teljesen új megvilágításba kerülnek. A tizenhárom kollázst az izmusok lexikonja, a szerzők életrajza és a kiáltványok szövege segíti kontextusba helyezni.

(son)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás