promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még mindig folyik a Cannes vs. Netflix háború
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
„A fesztivál szervezői világos üzenetet küldtek az új szabállyal, amely kitilt minden filmet a versenyprogramból, ha nem mutatják be azokat a francia mozikban. A Netflix versenyen kívül bemutathatná filmjeit Cannes-ban, de nem látja értelmét ennek" – mondta Ted Sarandos tartalomszolgáltatásért felelős igazgató.

„Azt akarjuk, hogy filmjeink egyenlő alapon legyenek minden más filmkészítővel. Van számunkra kockázat abban, hogy elfogadjuk ezt az utat. Nem akarjuk, hogy filmjeinket, filmkészítőinket tisztelet nélkül kezeljék a fesztiválon. Ők adták meg a hangot. Nem hiszem, hogy jó lenne nekünk részt venni” - magyarázta.

Tavaly komoly vitát váltott ki, hogy a Netflix két filmje bekerült a versenyprogramba. Az amerikai streaming óriás következetesen kitart stratégiája mellett, hogy saját gyártású filmjeit előfizetői számára teszi hozzáférhetővé, és ezzel párhuzamosan csak korlátozottan forgalmazza a mozikban. A francia filmfesztiválon és a francia mozis világban azonban ez tiltakozást váltott ki. A cannes-i mustra ennek hatására vezetett be egy új szabályt: a versenyben szereplő filmeket be kell mutatni a francia mozikban.

A fesztiváligazgató igyekezett hangsúlyozni, hogy ő nem akar rosszat, szerinte ő maga is áldozat a kialakult helyzetben: „Eddig csak jót tettem a Netflixszel. Tavaly két filmjüket is vetítettük. Rengetegen kritizáltak érte, az állásomat is majdnem elvesztettem" – idézte Thierry Frémauxot az IGN.

A két fél jelenleg nem akar egymásnak engedni, meglátjuk az alkotóknak lesz-e ebbe beleszólása. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás