promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Búcsúzunk Milos Formantól
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A hírt a felesége hozta nyilvánosságra. Forman már egy ideje betegséggel küszködött, és az Egyesült Államokban hunyt el.

A filmes szakember nagyon hamar árva lett, mivel a szüleit megölték az auschwitzi koncentrációs táborban. Később filmrendezést tanult a prágai filmművészeti iskolában 1951–1956 között. A Varsói Szerződés csehszlovákiai invázióját követően, 1968-ban az Egyesült Államokba emigrált.

Forman már előtte is rendezett, a Tűz van, babám! című alkotását már Oscarra is jelölték. Ez így azért nyitott neki egy kis zöld utat az amerikai filmezés felé.

A kezdeti nehézségek ellenére új hazájában is rendezni kezdett, és első sikerét Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére regényének filmadaptációjával érte el 1975-ben, ami 5 Oscar-díjat kapott, köztük a rendezésért járót is. A közönség mai napig kultikus filmként tartja számon, az iMDB-n is ott van a top 20-ban, előkelő 16. helyen jelenleg.

Más nagy sikerű filmjei például: a Hair, ami minden idők legismertebb musicalje, és az Amadeus, ami 8 Oscart kapott 1984-ben.

Modernkori filmjei közt ott van például a Larry Flynt, a provokátor, vagy a Jim Carrey főszereplésével készült Ember a holdon. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás