promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kazuo Ishiguro kapta meg idén az irodalmi Nobel-díjat
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az angol író a BBC brit közszolgálati médiának megerősítette, hogy a Svéd Akadémia titkára nem érte el őt a csütörtöki bejelentést megelőzően, így először nem is volt biztos abban, hogy nem átverésről van-e szó.

„Csodálatos megtiszteltetés, főként azért, mert azt jelenti, hogy a legnagyobb szerzők nyomdokaiban járok” - mondta a Japánban született, de már brit író.

Hozzátette, reméli, hogy a Nobel-díj valami jót hoz. A világ jelenleg nagyon bizonytalan pillanatban van - mutatott rá Kazuo Ishiguro, aki azt reméli, hogy a Nobel-díjak egyfajta pozitív erőt adnak majd a jelenlegi helyzetben. „Meghatónak érezném, ha valamilyen módon részese lehetnék egy olyan folyamatnak, amely pozitív légkört teremt a mostani rendkívül bizonytalan időkben” - fogalmazott.

A Svéd Akadémia indoklása szerint a 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot.

Kazuo Ishigurónak eddig nyolc regénye jelent meg, legismertebb közülük a Napok romjai. Műveit több mint negyven nyelvre fordították le. Ishiguro film- és televíziós forgatókönyveket is ír. Ajánljuk tőle a „Ne engedj el…” című művet is, amiből Mark Romanek csinált egy fantasztikus filmet. (MTI; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás