promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Látnod kell Neil Blomkamp kisfilmjeit
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Oats Stúdióban az elmúlt néhány hónapban három húszperces kisjátékfilm, és egy sor további rövidfilm, köztük egy főzőműsor-paródia született. A kisfilmekben, akárcsak Blomkamp korábbi mozijaiban (District 9., Elisyum - Zárt világ, Chappie) sci-fi forgatókönyvekkel, gördülékeny speciális effektusokkal és ismerős arcokkal találkozhatnak a nézők.

A Rakka című rövidfilmben például Sigourney Weaver tűnik fel a földönkívüliek ellen folyó harcban. A Zygote című produkcióban pedig Dakota Fanningot üldözi egy űrállomás körül egy rémes szörny, amelyet emberi testrészekből kreáltak. A Firebase-ben viszont egy rejtélyes telekinetikus "folyóisten" jelenik meg a vietnámi háborúban.

A jól kidolgozott, átgondolt produkciók egy-egy nagyobb léptékű történet kiragadott részeinek tűnnek, de mégis olyan mintha kis novellákat olvasnánk, ez esetben néznénk.

A néző Blomkamp szerint tekinthet rájuk akár kísérleti filmként, magukban megálló kisjátékfilmekként vagy csöndben előkészített filmtervekként is. Mindegyik feltételezés megállja a helyét - mondta a filmes a The Guardiannek nyilatkozva. Mint hozzáfűzte: „nincs ebben semmi titokzatos, az egész egy nagyon furcsa kísérlet, amelyre nincs túl sok példa; olyan ez, mint egy gép, amelyet arra használhatok, hogy kreatív dolgokat teremtsen.”

Az Oats egy nagy stúdió minden munkafázisát elvégzi a forgatókönyvírástól a jelmeztervezésen át a számítógépes munkákig, de mindez egy tető alatt folyik, mindössze 30 alkalmazottal. Saját stúdiójában mindazt megvalósíthatja, amit akar, ráadásul gyorsan és olcsón. Azzal pedig, hogy a kész munkákat azonnal hozzáférhetővé teszi online, nyomban visszajelzéseket is kap rájuk. A vélemények pedig „eddig jobbak voltak a vártnál” - mesélte a rendező-forgatókönyvíró.

Blomkamp az interjúban elismerte, hogy pontos gazdasági számításokat nem végzett, mielőtt stúdiót alapított, mindeddig főleg saját zsebéből finanszírozza a működését, de mint mondta, ez a vállalkozása „mindig is egy kicsit filantróp volt a kezdetektől.”

A rendező arról is beszélt, hogy bár végül nem csinálhatta meg Hollywoodban az Alien ötödik részét, továbbra is gondolkodik nagyobb produkciókban. Éppen egy sci-fi thriller, The Gone World előkészítésén dolgozik, amit az Eredet és A törvény nevében (True Detective) ötvözeteként festett le. Hangsúlyozta: sosem gondolta, hogy az Oats Hollywood alternatívája lehetne számára. Az Oats is olyan mint a festészet, amelyben „nem kell megmagyarázni minden ecsetvonást.”

Jól érzi magát, és ha „ennek az Alien-folytatás volt az ára, hát megérte” - idézte Neill Blomkampot a brit lap. Bár a rajongók igen csak sajnálkoznak ezen, mert nagyon vártál a Blomkamp féle változatott, és a többségük csalódott a Covenantban. (MTI; Torony)

RakkaZygoteFirebase

Hasonló tartalmak
MaxiNewz
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás