promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Variety szerint is megerősödött a magyar filmipar
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Variety most úgy látja, hogy Magyarország Európa második legnagyobb filmgyártóközpontja. A nemzetközi producereket vonzza a 25 százalékos adókedvezmény, a jól képzett munkaerő és a modern gyártólétesítmények. Hat-nyolc nagy külföldi filmet és mintegy 10 átlagosnál magasabb költségvetésű produkciót forgatnak évente Magyarországon.

„Öt évvel ezelőtt még sehol sem voltunk” - mondta a portálnak a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna.

A Magyarországon újabban forgatott filmek közül a lap említi a Vörös veréb című thrillert, melynek főszereplője Jennifer Lawrence, valamint a Lionsgate Robin Hood verzióját Taron Egertonnal és Jamie Foxxszal. Hamarosan érkezik a Keira Nightley fémjelezte Colette, egy Párizsban játszódó kosztümös életrajzi film.

„A Magyarországra érkező produkciók ma már nagyobbak és jobbak, mint a korábbi években. A költségvetések nőnek. A nagyok rájönnek arra, hogy a pénzükért a maximális értéket kaphatják Magyarországon. Az állami rendszer nem bonyolult, egyszerű kezelni. A producerek bíznak a rendszer működésében, így mindenki visszatér” - tette hozzá, megjegyezve, hogy a bürokrácia egyszerűsítése segítette megalapozni a sikert.

„Próbáljuk tökéletesíteni szolgáltatásainkat és csökkenteni a bürokráciát. A producert nagyban segíti az, ha eljuthat a döntéshozó emberekhez és azonnal elintézhet mindent. Ha helyszínt kér, három nap múlva megkapja a választ. Ha adóvisszatérítést igényel, benyújtja az elszámolást, amelyet ellenőriznek és a következő nap már megvan a kifizetés” - magyarázta Vajna.

Hozzátette, hogy a rendszert tovább finomítják, számos oktatási programot hoztak létre a szakembergárda és a kreatív források fejlesztésére. Emellett új filmiskolát hoznak létre írók, szerkesztők és rendezők képzésére. Tovább javítják a létesítményeket többek között hatalmas víztartály létesítésével, amelyik majdnem akkora, mint a Máltán lévő és egy sor állandó díszlet is rendelkezésre áll - írta a variety.com. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás