promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nincsen Hollywood írók nélkül: elhárult a sztrájkveszély
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
„Örömmel jelentem: megállapodásra jutottunk!” - írta a Writers Guild of America (WGA) nevében tárgyaló Billy Ray kedden egy Twitter-üzenetben. A hivatalosan még megerősítésre váró egyezséget Los Angelesben kötötték, de ezt már vehetjük 100%-osnak. A BBC News emlékeztetett arra, hogy a hollywoodi filmes és televíziós forgatókönyvírók szakszervezete és a hollywoodi stúdiók maratoni tárgyalássorozatot folytattak március 13-a óta.

A tárgyalások fölött árnyékként lebegett a legutóbbi, 2007-2008-as száznapos írósztrájk, amely Kalifornia gazdaságának több mint kétmilliárd dollárjába (572 milliárd forint) került. Amennyiben nem sikerült volna megkötni a megállapodást, ismét sztrájkba fogtak volna az írók. Ekkor ez mindenhol éreztette hatását, pl. különböző sorozatok epizódjai is kevesebb résszel jelentek meg.

A WGA fő követelései közé tartozott, hogy az írók többet kapjanak az egyes epizódokért és az ismétlések után is részesüljenek megfelelően a jogdíjakból.

Az írócég szerint - amelynek jelenleg kilencezer teljes jogú tagja van - íróik nehéz helyzetbe kerültek, mivel a stúdiók kevesebb epizódot rendelnek és az írókat exkluzív szerződésekkel kötik le. A WGA azt is kifogásolta, hogy az írók nem részesülnek kellőképpen az online műsorszórás utáni bevételekből.

A szakszervezet számításai szerint a televíziós író-producerek átlagos fizetése az elmúlt két évben 23 százalékkal csökkent.

A WGA szerint követeléseik teljesítése a nagy stúdióknak - mint a 21st Century Fox és a Time Warner -  további 156 millió dollárjába (44,5 milliárd forintjába) kerül.

A múlt héten a több mint hatezer céhtag 96 százaléka szavazott a sztrájkra, ha nem születne megállapodás.

A Filmes és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP), amely a tárgyalóasztal másik oldalán foglalt helyet, a múlt héten már jelezte, hogy „elkötelezettek az ágazat folyamatos munkáját biztosító a megállapodás elérése mellett.” (MTI; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás