promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ed Sheeran plágiumpere is lezárult
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Martin Harrington-Thomas Leonard dalszerzőpáros 20 millió dolláros (5,5 milliárd forint) kártérítést és a jogdíjak megfizetését követelte az angol énekestől. A Los Angelesben tavaly júniusban benyújtott periratok szerint Sheeran dalában van egy rész, amelyik az ő Amazing című, A 2012-es X-Faktor-győztes Matt Cradle által előadott számuk refrénjét másolja.

Az Amazing szerzőpárosa szerint az angol énekes sikerszáma és saját, 2009-es daluk refrénje 39 hangjegynyi egyezést mutat, a hasonlóságot "az átlagos hallgató is azonnal felismeri". Ezt a lenti videóban le is lehet tesztelni, de aki akarja külön-külön is meghallgathatja a két számot és véleményt mondhat. Szerintem nevetséges az egész, mert az egy szál gitáros énekelős számok többségénél képtelenség ezt elkerülni. Nem tudom mennyi van a világon, de félelmetes mennyiségű az ilyen dal. Olykor a tinik is tonna számra írják ezeket, csak végre felismerje őket valamilyen stúdió. Ettől függetlenül a refrén hasonlósága jogos.

A két brit slágerszerzőt Richard Busch ügyvéd képviselte, aki Marvin Gaye néhai énekes családja nevében 7,4 millió dolláros plágiumpert nyert tavaly Robin Thicke és Pharrell Williams ellen, mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy Blurred Lines című világsikerük Gaye egyik 1977-ben írt dalának másolásán alapul.

Ed Sheeran a One Directionnak, Taylor Swiftnek és Justin Biebernek is írt számokat, Martin Harrington brit zenész Emma Buntonnak és Kylie Minogue-nak, valamint dolgozott Stevie Wonderrel és Céline Dionnal is. Thomas Leonard többek között a Backstreet Boys egyik slágerét szerezte.

Lassan oda jutunk, hogy már azért is plágiumper indul, ha valaki kiénekel egy magas C-t. A megegyezés részleteiről egyelőre semmi sem ismert, csak azt tudni, hogy egy kaliforniai szövetségi bíró fogja felügyelni a betartását. (Torony; MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás