promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhunyt a Rock ’n’ Roll atyja, Chuck Berry
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A rendőrség közleménye szerint a Berry az otthonában halt meg. Az idős zenészhez először mentők érkeztek ki, akik megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Berry az amerikai St. Louisban nőtt fel, és itt már fiatal korában összebarátkozott a zenével, mivel középiskolás barátaival klubokban léptek fel. A fiatalkora kacifántos volt, még javítóintézetbe is került, mivel rossz társaságba keveredett és részt vett egy fegyveres rablásban. Jó magaviselet miatt nem sokkal 21. születésnapja előtt szabadlábra helyezték.
 
Rengeteg szakmába belefogott ezután, de mégis a zenélés mellett kötött ki. 1955-ben Chicagoban találkozott Muddy Watersszel, aki bemutatta több producernek és kiadónak. Az "Ida Mae" című szerzeményével, mely később "Maybellene" címmel lett sláger, Chuck Berry volt az első fekete előadóművész, akinek sikerült betörnie a popzene piacára. Ettől a ponttól kezdve két éven keresztül folyamatosan írta a rock and roll számokat, de a siker csak váratott magára egészen az 1957-es "School Days"-ig, amivel a lázadó tinédzserek egyik „alapművét” tette le az asztalra.

Mivel nem tudott kottát olvasni, kialakította saját hangjegyjelölési rendszerét. A betűk helyett minden hanghoz hozzárendelt egy-egy számot, és így bármilyen dallamot le tudott kottázni.

chuck2

Chuck Berry nagy újítása volt még az ekkor még senki másra sem jellemző gitárstílus: Rövid, gyors riffeket játszott változatos stílusban, amivel megtörte az addigi zene harmonikus voltát.

Berry nagy dolgokat tett le az asztalra, de mégis keserű, makacs és összeférhetetlen emberként emlegették. Keith Richards pimaszul megjegyezte: – Imádom a művészetét, de akkor se tudnék összemelegedni vele, ha mellette hamvasztanának el.

A legtöbb ember arra készül, hogy halála pillanatában majd lepereg előtte az élete, vagy élénken felidéződik benne egy régi emlék, de Berry azt állítja, hogy nála másképpen fog történni: – Nem emlékezni fogok – mondja széles mosollyal. – Csakis az fog érdekelni, hogy mi következik. A teljes interjút érdemes elolvasni az rd.hu-n, mert érdekes dolgok derülnek ki belőle.

Akárhol is van most, egészen biztosan gitár van a kezében. (Torony; Wikipédia; Reader's Digest)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás