promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt vannak a Fonogram-díj nyertesi
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MaHaSZ) által rendezett díjátadón tizenkét hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. A Fonogram-díj valamennyi kategóriában egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon. A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf-díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető. Lement a díjátadó, mutatjuk a nyerteseket!

A díj honlapja szerint az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Pajor Tamás és az Ámen Fénykor című lemeze lett, a hazai modern pop-rock kategóriában Rúzsa Magdi futott be, Érj hozzám című albumával. Az év hazai alternatív vagy indie rock albumának vagy hangfelvételének a Jónás Vera Experiment Tiger, Now! című lemezét választották.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele a Belau The Odyssey című lemeze lett, a hazai rap vagy hip-hop felvételek között a Hősök dalcsokra: a Lepörög a film / Életút / Felejtés / Ha én lennék a főnök / Legjobban / Menj tovább / Nem vagy egyedül, a hazai hard rock vagy metál kategóriában pedig az Asphalt Horsemen Brotherhood című albuma győzött.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele Márió Duett Albuma lett, a hazai kortárs szórakoztató zenei kategória győztese Rakonczai Imre és Az éjszaka fényei, az év hazai gyermekalbuma Farkasházi Réka és a Tintanyúl Bumm, Bumm, Bummja lett.

Az év hazai dzsessz albuma kategóriában Péter Kaszás Infinity Project című lemeze bizonyult a legjobbnak, az év hazai világ- vagy népzenei albuma Palya Bea Tovább nő című produkciója lett. Az év felfedezettje a Lóci játszik.

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele David Bowie Blackstar-ja, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Bruno Mars - 24K Magic című lemeze, az év külföldi alternatív vagy indie rock albuma a Radiohead - A Moon Shaped Pool-ja lett. A külföldi hard rock vagy metál kategóriában a Metallica - Hardwired...To Self-Destruct című CD-je, a külföldi elektronikus zenei albumok között a The xx - On Hold című anyaga, a külföldi rap/hip-hop előadók között Drake Views című munkája futott be.

Életműdíjat vehetett át Fenyő Miklós, aki előtt a Group'n'Swing Hungária-egyveleggel tisztelgett a gálaesten, és szakmai életműdíjat kapott Nemes László hangmérnök.

A 70 éves Nemes László 1964 óta dolgozik a magyar rockszíntéren, számos hazai stúdiófelvétel, lemez, valamint nagyszabású koncert hangmérnöke, hangosítója volt az elmúlt évtizedekben. A hangmérnöki tevékenységet a Syconor zenekar mellett kezdte, a hetvenes évek második felében az Omega együtteshez került. Hosszú időn keresztül dolgozott a csapattal, az első velük készült és lemezen hallható munkája az 1979-es Kisstadion-koncert felvétele, de ő volt Az Arc és a XI című album hangmérnöke is. Készített hangfelvételt a Republicnak, a Bikininek, a Hungariának, Komár Lászlónak, a P. Mobilnak, a KFT-nek és a Karthagónak is. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás