promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Követett el plágiumot a U2, vagy sem?
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A newcastle-i születésű Paul Rose azt állítja, hogy az ír együttes ellopta Nae Slapping című dalának egyes elemeit, amikor inspirációt keresett Achtung Baby című 1991-es albumához. A plagizált elemek az album The Fly című sikerszámában köszönnek vissza a brit dalszerző szerint. „Bármely átlagos laikus megfigyelő megállapíthatja, hogy a két dal lényegében hasonló és megsértették a szerzői jogaimat” - áll a bírósági keresetben. Rose 5 millió dollárt (1,45 milliárd forintot) követel Bonótól és zenekarától az okozott kárért és az ügyvédi költségek megtérítésére, valamint azt, hogy tüntessék fel a dal szerzőjeként.

A brit gitáros szerint a U2 tagjai az Island Recordsnál hallhatták dalát 1989-ben, amikor leszerződtek a lemezkiadóhoz. Ugyanabban az évben adta le a kiadónál saját dalát egy demófelvételen, amelyet a kiadó vezetői gyakran lejátszottak irodájukban.

Rose ügyvédje szerint a brit dalszerző azért csak most, 26 év elteltével fordult bírósághoz, (ahogy mi szoktuk mondani elfogyott a pénze) mert annak idején épp csak elkezdte karrierjét és nem akarta veszélyeztetni a pereskedéssel, továbbá csak nemrég találkozott a lemezkiadó egy volt alkalmazottjával, aki megerősítette neki, hogy a kiadó irodáiban gyakran játszották a dalát, épp abban az időben, amikor a megújulásra készülő U2 új ihletforrásokat keresett.

A lap megkeresésére sem a U2, sem a perben szintén alperesként szereplő lemezkiadó nem reagált a plágiumvád hírére.
 
Meglátásunk szerint Rose nem igazán tudott az elején a hasonlóságról, ha ki is szúrta, nem nagyon érdekelhette. Így már más tészta lenne, mert a U2-nak 5 millió dollár igazából semmi, de ettől még igazságot kell szolgáltatni. Rose azt állítja, még a laikusok is meg tudják állapítani, hogy loptak tőle. Hallgassuk meg a két dalt, és döntsük el igaz-e az állítás? Először Paul Rose – Nae Slappin dala jön, persze instrumentálisan, mivel így íródott. Utána itt van a U2 – The Fly című nótája, amit elvileg az előzőről koppintottak. Ha van hasonlóság, elég kevés, és Bono vokálja amúgy is elviszi az egész dalt. (Torony; MTI)


Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás