promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb magyar film nyert Oscart! A Holdfény kapta a legjobb film díjat
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Voltak meglepetések a mostani Oscar-gálán, például, hogy a Kaliforniai álom nem úgy tarolt, ahogy várták. Őszintén szólva benne volt a pakliban a dolog. A legfontosabb kategória, a legjobb film győztesét Faye Dunaway és Warren Beatty, az ötven éve bemutatott Bonnie és Clyde című klasszikus két főszereplője jelentette be. A színész azonban rossz borítékot kapott, habozott is felolvasni a papíron álló szöveget, mert azon az előző, a legjobb női főszereplő kategória nyertesének, Emma Stone-nak a neve és a Kaliforniai álom címe szerepelt. Faye Dunaway azonban magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a népszerű musicalt. Mint hamar kiderült, tévedésből. A La la land csapata fel is ment a színpadra, és elkezdték a beszédet. Utána azonban jelezték nekik a borítékos bakit, így a nyertesek szóltak is, hogy nem ők nyertek, hanem a Holdfény. Először azt hittem csak a tiszteletüket akarják így kifejezni az alkotásnak,de nem, mivel megmutatták mi van a borítékban.

holdfeny
Az amúgy nyugodt mederben folyó gálán a legjobb férfi főszereplő Casey Affleck lett A régi város című filmben nyújtott alakításáért, míg az epizodisták között Maharshala Alit, a Holdfény szereplőjét jutalmazták. Mindkettő nagyszerű döntés volt, és számított is rá a szakma, hogy az akadémia ezt jól fogja átlátni.
 
A nőknél a főszereplőnek járó díjat Emma Stone kapta a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért, a mellékszereplőknél pedig Viola Davis vehette át az amerikai filmakadémia elismerését a Fences című drámában nyújtott alakításáért.

A rendezők mezőnyében a mindössze 32 éves Damien Chazelle kapta az Oscar-díjat a Kaliforniai álomért, amely 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra. A fele ugyebár akkor lett volna meg, ha sikerül beváltani a legjobb filmet is.

A régi városért Kenneth Lonergan, a Holdfényért pedig Barry Jenkins kapta a legjobb eredeti, illetve adaptált forgatókönyvért járó díjat.

Két díjat is besöpört Justin Hurwitz. A fiatal zeneszerzőt előbb a Kaliforniai álom zenéjéért, néhány perccel később pedig a legjobb betétdalért jutalmazták, ugyancsak a Kaliforniai álom révén. A City of Stars című számért Benj Pasekkel és Justin Paullal vehette át a díjat. A legjobb operatőr Linus Sandgren lett a Kaliforniai álom fényképezéséért.

Az ügyfél című iráni alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Aszgar Farhadi második alkalommal kapta meg az Oscart ebben a kategóriában. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó - azóta már felfüggesztett - amerikai elnöki rendelet miatt. Üzenetében megköszönte a díjat és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen. Mint írta, honfitársai és a további hat érintett ország iránti tisztelete jeléül maradt távol.
 
A legjobb vágás díját A fegyvertelen katona című film kapta.

A legjobb egész estés animációs film a Zootropolisz - Állati nagy balhé lett, a legjobb rövid animáció elismerését pedig a Szalonkának ítélte oda az amerikai filmakadémia.

A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Ezra Edelman 467 perces munkája, az O.J.: Made in America kapta. A legjobb rövid dokumentumfilm a The White Helmets lett. Az alkotás a szíriai polgárháború dúlta területeken hősies munkát végző mentőalakulatról szól.

A legjobb hangvágás Oscar-díját az Érkezés, a hangkeverését pedig A fegyvertelen katona című filmnek ítélték. Utóbbi kategória kitüntetettjei között van Kevin O'Connell, aki 21. jelölését váltotta díjra.

A legjobb látványtervezés díját a Kaliforniai álom alkotói, a David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco házaspár vehette át a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett esten.

Negyedik Oscarját kapta Colleen Atwood, akit ezúttal a Legendás állatok és megfigyelésük című fantasy film jelmezeiért jutalmaztak.

A vizuális effektusokért A dzsungel könyve című produkciót díjazták.

A legjobb smink és haj kategóriában a Suicide Squad - Öngyilkos osztag vitte el az Oscar-díjat.

A magyar nyertes:

A Mindenki az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját. A hollywoodi gálán résztvevő alkotói csapatnak a filmben nagy szerepet játszó Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa is szurkolt Budapesten. A gyerekek és a tanárok az iskola épületében kísérték figyelemmel az Oscar-díjátadót és ünnepelték a győzelmet.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. „Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” - fogalmazott. (Lent: A két boldog díjazott! Fotó: MTI/EPA)

oscar3
A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ.
 
Az összefogás erejéről szóló 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia, továbbá a rendező mellett Udvardy Anna producer és Csillag Mano vágó is részt vett a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett Oscar-díjátadón.
 
Nyertesek listája:

Legjobb film: Holdfény
Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)
Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)
Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város
Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény
Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)
Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets
Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America
Legjobb rövidfilm: MINDENKI
Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél (Irán)
Legjobb eredeti filmzene: Kaliforniai álom
Legjobb eredeti betétdal: Kaliforniai álom
Legjobb jelmeztervezés: Legendás állatok és megfigyelésük
Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom
Legjobb smink: Suicide Squad
Legjobb operatőr: Kaliforniai álom
Legjobb vágás: A fegyvertelen katona
Legjobb hangvágás: Érkezés
Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona
Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve
Legjobb animációs rövidfilm: Piper
Legjobb animációs film: Zootropolis

(MTI; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás