promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszatérünk Twin Peaksbe
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Kevés régi sorozat van, ami még mindig lázba tudja hozni az embereket, de a Twin Peaks olyan kultúrát épített fel maga köré, hogy bármikor vissza lehet tenni a képernyőre. Rengeteg rajongó, köztük én sem tudtam szabadulni a szériától, mert ebbe a különleges világba mindig megéri újra és újra belépni. David Lynch és Mark Frost olyan sorozatot tett le az asztalra, ami alapjaiban rengette meg a televíziózást. Az első rész 1990. április 8-án került adásba az ABC Network csatornán. Amerikában gyakorlatilag Twin Peaks hisztéria volt, és mindenki találgatta, vajon ki ölhette meg Laura Palmert? A sorozat nem csak a különleges történet miatt volt egyedi, hanem mert keveredett benne szinte minden stílus, amit imádni lehet. Dráma, krimi, thriller, horror, misztikum, és még egy jó adag komédia is. Itt a karaktereket már meg sem említem, akik zseniálisan voltak felépítve.

A magyar közönség az akkori MTV-n kísérte a szériát, de a többségükhöz nem nagyon akart eljutni a mondanivaló. Fura is volt a Dallas után egy ekkora éles váltás, egy olyan sorozat, ami már művészi elemeket is bevet a cél eléréséhez. Itt azért David Lynchről beszélünk, aki nem egyszerű fickó. Lefordítva: a filmjei nem valók mindenkinek, de ezt Ő maga is tudja. Bár a végére a közönség nagy része lemorzsolódott, még mindig félelmetes rajongótáborról beszélhetünk. A sorozatot le akarták venni a műsorról a második évadnál, így nem tudott megfelelő lezárást kapni, azonban erre is pontot tettek a „Tűz, jöjj velem!” címmű filmmel, amit gyakorlatilag egy akkori utolsó résznek tekinthetünk.

Nem rég jelent meg itthon is Mark Frost könyve, a Twin Peaks titkos története, amit pont a sorozat elé terveztek. Briliáns kiadás, nagyszerű illusztrációkkal. A borsos ár ellenére hazánkban is sokat vettek belőle, ami azt mutatja, hogy Twin Peaks kultusza még nálunk is él. Ha esetleg úgy keresünk rá a könyvre, hogy még nem láttuk a sorozatot, akkor vigyázzunk, mert egyes ügyetlen könyves webshopok úgy adnak leírást róla, hogy leleplezik ki a gyilkos. Ha ezután úgy gondoljuk, neki kezdenénk a szériának, akkor rossz ötlet arra felé kalandozni. A helyes sorrend valahogy így nézne ki: sorozat, film, könyv. Még pluszba összegyűjtötték egy speciális DVD-n a kiadatlan felvételeket, ha nagyon elmélyülünk, ezt is a film után érdemes elővenni.

tp3
 
Sokan kérdezhetik, akik még nem találkoztak Twin Peaks városával, hogy miért folytatódik egy sorozat 25 év után, ha már megvan a gyilkos? Azért, mert még mindig túl sok a kérdés. A misztikum egy sötét leplet ölt az egész szériában. Sejtelmesen tehetem fel a kérdést azoknak, akik nem látták: vajon tényleg megvan-e a gyilkos, vagy egy olyas valakit üldözünk, aki megállíthatatlan? Akik ismerik a sorozatot, most csak elmosolyodnak ezen.

A Showtime még 2014-ben jelentette be, hogy 18 résszel fog folytatódni a Twin Peaks. A csapat nem engedett ki a kezéből semmit, mindegyik részt David Lynch és Mark Frost írta, és az összes rész rendezői székében Lynch mester ül. A régi színészeket is visszakapjuk, akik mellé óriási nevek csatlakoznak majd. Ezekről sok volt a pletyka, de azért Lynch is szivárogtatott. Olyan színészekkel találkozhatunk, mint Jim Belushi, Naomi Watts, Michael Cera, Laura Dern, Tim Roth, Tom Sizemore, Monica Bellucci, de még elvileg a Nine Inch Nails frontembere, Trent Reznor is kap valamilyen kisebb szerepet.
 
A premier dátum most már tényleg hivatalos, vagyis május 21. Ezt a Showtime vezérigazgatója, Dave Nevins is megerősítette. A Cooper ügynököt alakító Kyle MacLachlan csak ennyit regél az új részekről: „semmihez sem tudnám hasonlítani, egyszerűen csodálatos az egész.” A nyitó epizód 2 órás lesz, de aki emlékszik anno az első pilot részre, azt is másfél órásra tervezték. Akkoriban merész volt meglépni egy ilyet. A 18 résszel azonban bezárul a kör, ezek lesznek a Twin Peaks utolsó felvonásai. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás