promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért halt meg annyi híresség, és kik távoztak ebben az évben?
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nick Serpell, a BBC nekrológ szerkesztőjeként dolgozik, vagyis az a munkája, hogy az elhunytak munkásságát bemutassa és méltassa egy cikkben. Ő is úgy látja, hogy évről évre egyre több híresség haláláról kell beszámolniuk. Szóval, ha eddig nyaralásnak is tűnt egy nekrológ újságíró munkája, mostanra van bőven mit kutatni. Sok ismerősöm írta, hogy 2016 gyakorlatilag el van átkozva ezen a téren, és legyen már vége! Ez azonban nem fog megállni, sőt, egyre hétköznapibb lesz. Érdekes lehet, de nem a gonosz sámánok tehetnek erről a sötét évről.

Először is az 1960-as évek szele most kezd majd minket elérni. Akik ebben az évtizedben születtek és sztárokká váltak, azoknak közeledik a természetes halál ideje. Itt nem kell a statisztikákkal számolni mennyit él egy átlagos ember, mert a többségük nem éppen az egészséges élet híve, na meg nem is átlagosak. Azonban sok olyan sztár van, aki az 1940-es években született, ők már bőven túl vannak a 70. életévükön. Kapásból elég mondjuk megemlíteni Al Pacino és Robert De Niro párosát, de ott van Sir Anthony Hopkins, vagy Jack Nicholson, utóbbi már nemsokára 80 éves lesz. És itt még csak olyan színészeket soroltam fel, akiket bizonyára mindenki ismer. Azonban még a nevüket is félve írom le egy ilyen cikkben, még nagyon sokat nekik, bár ők igazán oda is figyelnek magukra.

Közben még nem is említettem azokat a 20-as, 30-as éveiben járó hírességeket, akik mondjuk valamilyen balesetben hunynak majd el, vagy esetleg egy jó kis drogtúladagolásban. Belőlük is mindig van jó pár.

bud1
Visszatérve a 60-as évekre, a rádió ekkor már gyártotta a sztárokat, 1964-től meg már a színes tévé is menetelt előre és a mozi mellett az lehetett igazán híres, akit megláttak a képernyőn. Igaz ez előtte is hatalmas húzó erő volt. A többség persze nem ekkor vált híressé, hanem ekkor tűzte ki a célt, hogy híres lesz. Szerintem mindenki tudja jól a választ, hogy mikor lett volna könnyebb befutni, az 1980-as, 90-es években, vagy 2000-től számítva. A rádióból egyre több előadó szólt, a tévé szállította a műsorokat, majd jött az internet terjedése, ami robbanásszerűen változtatott meg mindent.
 
Ma már megszámlálhatatlan sok híresség vesz körül minket. Van, aki véletlenül vált azzá, van aki meg egész életében ezért küzdött, de a lényeg, hogy sokan vannak. A média fogyasztási szokásaink változása miatt egyre több sorozatot, filmet nézünk, szinte minden zenét megtalálunk az interneten, és egy kattintással utána tudunk nézni annak, akit nem ismerünk. A kattintás után lehet megszeretjük, érdekelni fog minket a munkássága, ergo később a halála is. Talán még megéljük azt a kort is, hogy YouTube sztárokat fogunk gyászolni.
 
A másik tény az, hogy az információ áramlása teljesen felgyorsult. A média szinte mindennapi szereplője az életünknek, így a halálhírek is gyorsabban érnek el minket. Sokan ezt szenzációhajhásznak gondolják, pedig egyáltalán nem az. Igazán igényes nekrológok születnek, amik remekül tisztelegnek az elhunyt munkássága előtt. Ha egy ember hatással van a többi ember életére, akkor tudnunk kell arról, hogy az illető elhunyt. A gyász mellett az is tudatosul bennünk, hogy az adott hírességtől már nem jön több zene, film, írás, vagy tudományos felfedezés. Viszont továbbra is sulykolom azt az emberekbe, hogy kerüljék a kamuoldalakat, és ne osztogassanak átverős halálhíreket. Mindig győződjünk meg arról, hogy a hír biztos forrásból származik. Ha máshol nincs címlapon, akkor bizonyára még életben van az, aki miatt elővettük a gyertyát.

Most lássuk a listát, kiktől is kellett búcsúznunk a 2016-os évben. Számomra is elég meglepő volt a rengeteg név. Én most igyekszem azokra koncentrálni, akikkel a média kiemelten is foglalkozott. Zárójelben van, hogy az adott híresség hány éves korában hunyt el.

Január

Zsigmond Vilmos - operatőr (85)
David Bowie - angol zenész (69)
Alan Rickman - angol színész (69)

Február

Harper Lee - amerikai regényíró (89)
Psota Irén - színésznő (86)

Március

Keith Emerson - angol rockzenész (71)
Nancy Reagan - amerikai színésznő, korábbi First Lady (94)
Kertész Imre - író (86)

Április

Prince - amerikai zenész, énekes (57)
Cesare Maldini - olasz labdarúgó, edző (84)

Május

A májust megúsztuk médiában megjelenő fontosabb haláleset nélkül.

Június

Muhammad Ali - amerikai ökölvívó (74)
Aigner Szilárd - meteorológus (70)
Carlo Pedersoli avagy Bud Spencer - olasz színész (86)

Július

Elie Wiesel - amerikai író (87)
Michael Cimino - amerikai filmrendező (77)
Esterházy Péter - író (66)
Somló Tamás - énekes (68)

Augusztus

Laux József - dobos (74)
Gene Wilder - amerikai színész (83)

Szeptember

A szeptember az iskolakezdésé volt, fontosabb haláleset nélkül élte túl a média.

Október

Józsa Imre - színész (62)
Bara Margit - színésznő (88)

November

Kocsis Zoltán - karmester, zongorista (64)
Leonard Cohen - kanadai zenész, költő (82)
Robert Vaughn - amerikai színész (83)

December

Gábor Zsazsa magyar-amerikai színésznő (99)
George Michael angol énekes (53)
Carrie Fisher amerikai színésznő (60)

Sok a magyar, de én is jó pár olyan embert hagytam ki a felsorolásból, akiket inkább csak a saját hazájukban ismernek. Amíg írtam a cikket, közben meghalt William Salice. Így nem mond senkinek se semmit, igaz? Michele Ferrero jobb keze volt, és Ő találta fel a Kinder tojást.  Készüljünk fel, hogy sok nekrológot fogunk olvasni 2017-ben is, de ez az élet rendje. Egyszer mindannyiunknak el kell menni, még akkor is, ha nem fog beszámolni róla a világsajtó. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás