promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sting nyithatta meg újra a Bataclant
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A brit énekes koncertjével nyitott újra egy év után az egyik legrégebbi párizsi könnyűzenei szórakozóhely. Egy év talán még kevés volt, hogy begyógyuljanak a sebek, de a Bataclan teljesen megújulva várta a vendégeket.  „Ma este két dolgot kell összeegyeztetnünk, először emlékeznünk kell azokra, akik életüket vesztették a támadásban, aztán az életet, a zenét kell ünnepelnünk ezen a legendás helyen” - mondta franciául a brit énekes, amikor színpadra lépett.

Az egyperces megemlékezést követően Fragile című számát énekelte el az áldozatok emlékére, amelyet a Message in a Bottle című sláger követett a közönség tapsvihara közepette. A sztár a Párizsban élő Ibrahim Maalouf trombitaművésszel lépett fel, aki a libanoni polgárháború elől menekült családjával Franciaországba.

Az 1500 férőhelyes, teljesen felújított koncertteremben az egy évvel ezelőtti terrortámadások mintegy négyszáz túlélője és az áldozatok hozzátartozói, hivatalos vendégek, köztük Audrey Azoulay kulturális miniszter és meghatott Sting-rajongók is helyet foglaltak. Többen könnyes szemmel fogadták az énekest.

A környékbeli utcákat jelentős rendőri készültséggel biztosította a párizsi prefektúra, a Bataclant csak a jeggyel rendelkező nézők közelíthették meg többszöri átvizsgálás után.

Az egyórás fellépés bevételét Sting az egy évvel ezelőtti merényletek túlélői által létrehozott egyesületeknek ajánlotta fel. A koncertről film készült, amelyet vasárnap este több csatorna is sugároz.

A Police egykori frontembere az első művész, aki fellépett a támadás óta a Bataclanban, amely Párizs egyik legrégebbi és legismertebb könnyűzenei koncertterme. A tulajdonosok az újranyitás előtt teljesen felújították a szórakozóhelyet.

A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be az épületbe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Manuel Valls francia miniszterelnök szombaton arra figyelmeztetett, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is jelentős egész Európában.

„Igen, a terrorizmus újra le fog csapni. De megvan bennünk az erő az ellenálláshoz és a győzelemhez. Mi, európaiak, le fogjuk győzni az iszlamista terrorizmust” - írta a kormányfő több európai lapban megjelent írásában.

Vasárnap délelőtt, a támadás egyéves évfordulóján Francois Hollande francia államfő és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester ellátogat a támadássorozat hat helyszínére, a Stade de France-hoz, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclanhoz, ahol emléktáblákat avatnak fel az áldozatok emlékére. A hozzátartozók kérésére az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangoznak el beszédek. Várhatóan több spontán megemlékezés is lesz a nap folyamán Párizsban.

Szombaton a köztársasági elnök fogadta a túlélőket, az áldozatok hozzátartozóit és a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegének az ügyben nyomozást végző vizsgálóbíróit. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás