promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhunyt Leonard Cohen
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
„Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk” - áll az üzenetben, hozzáteszik: Cohennel a zene egyik legnagyobb tiszteletben álló és legtermékenyebb látnoka távozott. A közösségi oldalon közzétett rövid üzenet szerint a művész gyászszertartása Los Angelesben lesz „egy későbbi időpontban”, a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson. A nagy előadók valahogy megérzik, ha közeledik a halál. Így volt ezzel David Bowie, és most Leonard Cohen is követte, aki szintén be tudta fejezni halála előtt az albumát. Bowiehoz hasonlóan Cohent is csak azt tudta életben tartani, ha alkotni tudott.
 
Leonard Cohen Québecben született 1934. szeptember 21-én. Már elismert író és költő volt, amikor 31 évesen, 1966-ban New Yorkba költözött, ahol zenészként is letette névjegyét. Nem telt el sok idő, és erőteljes líraisággal megírt dalszövegei miatt a kritikusok csakhamar az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították.

Cohen rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, neve bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és hazája legmagasabb kitüntetését, Kanada Érdemrendjét is elnyerte. Gyakran melankolikus dalai csak ritkán lettek slágerek. Legismertebb dalát viszont, a Hallelujah-t 1984-es megjelenése óta több százan dolgozták már fel.


Leonard Cohen pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott. A többi között többször elnyerte a kanadai zenész szakma Juno-díját, kapott Grammy-díjat, amellyel teljes életművét ismerték el, és 2011-ben a szintén kanadai zongoraművészről elnevezett Glenn Gould-díjat is neki ítélték oda.

Leonard Cohen 1967-től összesen 14 stúdióalbumot készített. Utolsó lemeze, a You want it darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg. Erről mi is írtunk, ezt ide kattintva érhetitek el. Nyugodj békében Leonard! 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás