promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bob Dylannek csak kell az a Nobel-díj
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Bob Dylant még csak most tudták elérni telefonon, és így több mint két hét után lassan ideje is volt. Sara Daniusnak az Akadémia titkárának mondta el az énekes, hogy szóhoz sem tudott jutni a hír hallatán. Ez egy tök jó kifogás, miért nem beszélt eddig. A lényeg, hogy nagyon sokra értékeli, hogy megtisztelték a személyét ezzel a díjjal. Dylan közben már a Telegraphnak is adott egy interjút, ahol bejelentette, mindenképpen elmegy a ceremóniára és személyesen szeretné átvenni a díjat. Sara Danius Bob Dylant Homéroszhoz vagy Szapphóhoz hasonlította, akik előadásra - gyakran hangszerekkel kísért előadásra - szánt költői szövegeket írtak. Mint mondta, ma is olvassuk Homéroszt és Szapphót, és élvezzük műveiket, Bob Dylan is ugyanúgy olvasható, és olvasni is kell.

Dylan az interjúban elmondta, hogy vannak dalai, például a Blind Willie, a Ballad of Hollis Brown, a Joey, a Hard Rain, vagy a Hurricane amikre ez igaz lehet, de a közönségre bízza, mit látnak bele, ő magát nem érzi elég képzettnek ehhez.

A testület indoklása szerint a világhírű énekes - aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában - új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. A díjazott 8 millió svéd koronával (257 millió forintos összeggel) gazdagodik. A pénzeső feltétele, hogy a díj átvételétől számított hat hónapon belül a díjazott tartson egy felolvasást, méghozzá olyan témában, amely összeegyeztethető a díj indoklásával. Úgy vélik ezt Dylan esetében egy koncert is kiválthatja.

Az énekesnek amúgy akkor is járt volna a díj, ha visszautasítja, vagy nem veszi át. Persze így a pénzdíj is ugrik. Az irodalmi Nobel-díjas Jean-Paul Sartre például ebbe a körbe tartozott. 1964-ben azért utasította vissza, mert szerinte ez egy "burzsoá díj, amelyet burzsoák osztanak". Utána pénzügyileg megszorult, és az ügyvédje bejelentkezett a jutalomért, de ennek az átvételére nem volt lehetőség. Ma már azért egy ilyen összegre senki sem mondana nemet, még Dylan sem.
 
A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás