promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindenhol taroltak a magyar filmek külföldön
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Életműdíjjal tüntették ki Kijevben a 64. Molodist nemzetközi filmfesztiválon Mészáros Márta rendezőt, akinek A temetetlen halott című alkotását az 1956-os forradalomról készült filmekből összeállított, Magyar Rapszódia elnevezésű blokk nyitófilmjeként mutatták be vasárnap este az ukrán fővárosban. Amerikai premierje alkalmával a rangos chicagói nemzetközi filmfesztiválon díjazták Till Attila Tiszta szívvel című rendezését. A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar mozifilm a Chicago Sun Times világhírű filmkritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat nyerte el, mellyel évről évre "egy ígéretes tehetség friss és rendíthetetlen vízióját" jutalmazzák, és amelyet korábban még sosem nyerte el magyar alkotás.

Till Attila filmje a közép- és kelet-európai alkotásoknak szentelt luxemburgi CinÉast fesztivál különdíját is elhozta a hétvégén. A hajdani keleti blokk 18 országának legújabb filmjeit felvonultató szemle szakmai zsűrije indoklásában kiemelte a Tiszta szívvel alkotóinak bátorságát, hogy nem törődnek az elvárásokkal és szembe mennek a sztereotípiákkal.

Chicago és Luxemburg mellett a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál zsűrije is díjazta a Tiszta szívvelt, amelyet Magyarország nevezett az Oscar-díjra, és amely versenybe száll az Európai Filmakadémia jelöléseiért is. Az október 21. és 27. között zajló, 16. alkalommal megrendezett Los Angeles-i fesztiválon a legjobb film díját nyerte el Till Attila alkotása.

Los Angelesben Goda Kriszta Veszettek című rendezése az Alex Friedman nevét viselő humanitárius díjat érdemelte ki, míg a legjobb operatőrnek járó elismerést Nagy András kapta Szász Attila Félvilág című filmjének fényképezéséért. A legjobb férfi színész díját megosztva kapta Thuróczy Szabolcs a Tiszta szívvel és a Szerdai gyerek című filmekért, valamint Fenyő Iván a Veszettek című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő díjával Gryllus Dorkát tüntették ki a Félvilágban nyújtott alakításáért. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás