promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért nem Martin Garrix a világ legjobb DJ-je?
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A DJ Mag, mint magazin, még mindig elismert szakmailag és odafigyel az elektronikus zenére. Azonban a közönség szavazása meglepő eredményeket szült az előző években.  A rovat címe lehetne az is, hogyan legyél világ első DJ úgy, hogy alig csináltál valamit. Martin Garrix óriási szakmai múlttal rendelkező lemezlovasokat szorított háttérbe. Persze mindig lesz olyan DJ, aki simán megérdemelné az első helyet, de azt már sosem fogja megkapni. Amúgy is a felsorolásban mindig látható egy afféle cserélődés. Nagyon kevés az olyan előadó, aki már szinte a kezdetektől fogva ott van a top 100-ban. A mostani top 10-ből például csak Armin van Buuren, Tiesto és David Guetta számít veteránnak.

Az újak jönnek, összedobnak valamit, felkavarják az állóvizet, de öt év múlva már a kutyát sem fogják érdekelni. Ezért van az, hogy teljesen mindegy ki hanyadik helyen van. Ha egy masszív rajongótáborral rendelkezik, és továbbra is alkot, akkor az emberek járni fognak a fellépéseire. Egy Fatboy Slim, James Zabiela, vagy Sasha már rég nincsen a listán, de az emberek továbbra is hallgatják őket, és tolonganak az élő szettjeikért. Vagy ott van a világhírű Röyksopp: elektronikus zenét írnak, fesztiválokra járnak, de sosem voltak a listán, és valószínűleg nem is lesznek.

Az előző évek divathullámai nagyon felborították a DJ Mag névsorát, így az igényesebb elektronikus zenét kedvelők már nem is nagyon szavaznak. Ezt arra fogják, hogy a lista szerintük már régóta hitelét vesztette, és tök értelmetlen az egész. Ha a történelmet nézzük, szerintem a lista sosem lesz értelmetlen, mert mindig aktualizáltan mutatja a trendeket. Bár az is igaz, az elektronikus zene tök másról szólt régen, mint most. Tehát az igényesebb szavazók eltűnésének a produktuma is lehet ez. Bevallom őszintén, az elmúlt két-három évben én sem szavaztam. Nem azért, mert nem akartam, csak elfeledkeztem róla. Ebben talán az is benne van, hogy nem éreztem fontosnak.

Közben össze is szedtem a listát, ami az elmúlt 20 év első helyezettjeit mutatja. Jól lehet látni, hogy a trance, mint stílus, gyakorlatilag 10 évig uralkodott. Armin van Buurentől már valószínűleg sosem lehet majd elvenni az érdemet, hogy ötször volt a világ legjobb DJ-je. Igen, ez a felsorolás akkor indul, amikor Martin Garrix még csak megszületett. 
 
Első helyezett DJ-k 1996-2016

1996 – Carl Cox
1997 – Carl Cox
1998 – Paul Oakenfold
1999 – Paul Oakenfold
2000 – Sasha
2001 – John Digweed
2002 – Tiësto
2003 – Tiësto
2004 – Tiësto
2005 – Paul Van Dyk
2006 – Paul Van Dyk
2007 – Armin van Buuren
2008 – Armin van Buuren
2009 – Armin van Buuren
2010 – Armin van Buuren
2011 – David Guetta
2012 – Armin van Buuren
2013 – Hardwell
2014 – Hardwell
2015 – Dimitri Vegas & Like Mike
2016 – Martin Garrix

A 2015-ös Balaton Sound pont emiatt verte ki a biztosítékot sokaknál. A szervezők azt hitték, hogy bőven elég, ha népszerű lemezlovasokat hívnak a top 20-ból. Hát, ebből sikerült kiválasztani gyakorlatilag az összes electro-house DJ-t anno. A kritikákat befogadták és ebben az évben már változtattak a struktúrán, és minden stílus remekül képviseltette magát.

Visszatérve az első helyezettre, Martin Garrixet azért rakják ki a Sziget nagyszínpadára a tűzijátékkal teletűzdelt end showra, mert oda is való. Pont egy kirakat bábú kell EDM zenékkel, amikre a közönség tud tombolni egy hatalmasat. Olyan ez, mint amikor megnézünk egy látványos akciófilmet nulla történettel. Szakmaiság van mögötte, magad alá tojsz a látványos jelenetektől, de attól még csak egy üres valami marad. Az ilyen típusú zenészek tudatosan építik fel a dalaikat, hogy téged elkapjon a gépszíj, de lélek nem sok lesz mögötte.

martin2
 
Garrix szépen az ujja köré tudta csavarni a fiatal rajongókat. Modern kori electro-house zenéket ír, a csajok imádják a két szép szemét, és mindenhol beindul a party ahol megjelenik. Avicii lejárt, most Garrix a hős. Persze a média is szépen futtatja, és ezt ki is használja a 20 éves holland. 

De nincs ezzel semmi baj, a mostani közönség így döntött, most ez a menő. Egy remix lemezen is azért van több átirat, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá legközelebb álló stílust. Ezért tartanak mondjuk szakmai díjazást is. Ott van az IDMA, (International Dance Music Awards) amit már kevesebben ismernek, de azért 31 lement belőle, szóval a zenészek számára is örülten fontos elismerés.
 
Most már kíváncsiak vagytok, hogy szerintem ki érdemelte volna meg az első helyet? Tök mindegy, de nem Martin Garrix. A teljes listát ide kattintva tudjátok böngészni. Mindenesetre számomra hihetetlen, hogy az elektronikus zene már akkora múlttal rendelkezik, hogy külön tudott bomlani mainstream és underground irányra. Ne hagyjátok, hogy a közönség befolyásoljon. Az elektronikus zene is szerethető, csak lehet épp rossz DJ vagy stílus között kotorásztok. Érdemes amúgy végignézni a mostani top 100 névsorát, vannak köztük nagyon figyelemreméltó producerek is. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás