promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közeledik a BÁV 3.filmplakát aukciója
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Azt, hogy a plakátművészet mára már egy önálló művészeti ággá vált, jól mutatja a BÁV plakátaukcióinak sikere is. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások új utat nyitnak a lakberendezésben, és végre alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget, és egyben jó befektetést keresőknek is. Az október 13-án kalapács alá kerülő 150 tétel felvonultatja a filmtörténet nagy klasszikusait, lefedve a filmes műfajok szinte mindegyikét: legyen szó Piedone, Arnold Schwarzenegger vagy Bruce Lee akciófilmjeiről; Buñuel, Almodóvar vagy Woody Allen művészfilmjeiről; Charlie Chaplin vígjátékairól, vagy akár a rajzfilmek ikonikus Macskafogójáról.

A közelmúltban elhunyt Bud Spencer filmjeiből a kiemelkedő kvalitású magyar plakátokon kívül külföldi alkotásokra is licitálhatnak az érdeklődők, köztük a Bud Spencer-Terence Hill páros első filmje, a Különben dühbe jövünk angol plakátjára, amelynek kikiáltási ára 40 ezer forint. A western műfaj egyik klasszikusa, Az isten megbocsát, én nem című film olasz plakátja 30 ezer forinttól, míg Varga István grafikus Seriff az égből című filmhez készült minimalista plakátja 32 ezer forinttól kelhet el.

Nagy érdeklődésre számíthat a James Bond-sorozat ikonikus darabja, a Dr. No plakátja is, amelynek kikiáltási ára 80 ezer forint.

Jacques Tati francia színész, rendező több vígjátékának plakátja is szerepel a tételek között, a Hulot úr nyaral című film plakátja 55 ezer forinttól, a Kisvárosi ünnepé 32 ezer forinttól, az elvontabb magyar képi világgal rendelkező Hulot úr közlekedik című alkotásé pedig 35 ezer forinttól cserélhet gazdát.

A kultikus magyar filmek külföldi plakátjai közül Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotásának olasz plakátja 50 ezer forinttól kelhet el. Fábri Zoltán Pál utcai fiúk című filmjének amerikai megfogalmazásához Mary D.A. Mayo erőteljes képi világot álmodott meg. A plakátra a licit 40 ezer forinttól indul.

A művészfilmek közül Pedro Almodóvar Mindent anyámról című filmjének spanyol plakátját 30 ezer forinttól, a Kötözz meg és ölelj! nagyméretű francia plakátját 30 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek.

A kultuszfilmek között megtalálható még Wim Wenders Párizs, Texas című filmje, amelyhez Berta Gábor készített plakátot. Az alkotás kikiáltási ára 40 ezer forint.

Gyűjtői darabnak számít Fellini 8 és 1/2 című filmjének plakátja, amelyet 52 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek. Ugyancsak a gyűjtők érdeklődésére tarthat számot Ingmar Bergman korai filmjének, A nap végének ritka német plakátja is, amelynek kikiáltási ára 40 ezer forint.

Woody Allen négy filmjének plakátja is szerepel az aukción. Közülük A rádió aranykora, amelyet Felvidéki András készített, 40 ezer forinttól, míg a közelmúltban elhunyt amerikai grafikus, Jack Davis Banánköztársasága 25 ezer forinttól cserélhet gazdát. Kicsivel magasabb áron, 35 ezer forinttól kelhet el a Hódosi-Koppány tervezőpáros A jónevű senki című filmhez készült alkotása.

A vígjátékok kedvelői többek között Charlie Chaplin öt filmjének plakátjára is licitálhatnak. Ezek közül a Cirkusz argentin plakátja 32 ezer forintért, míg a Modern idők 30 ezer forintért cserélhet gazdát. A Louis de Funes-filmek rajongói a Fennakadva a fán című film egyedi stílusú magyar plakátjára 30 ezer forinttól licitálhatnak, míg a Pierre Richard főszereplésével készült Félénk vagyok, de hódítani akarok plakátját 25 ezer forinttól vihetik el. Magyar komédia is képviselteti magát az aukción: Benkő Sándor grafikusnak a Hyppolit, a lakájhoz készült plakátjára 22 ezer forinttól indul a licit.

Az akciófilmek közül Arnold Schwarzenegger A menekülő ember című filmjének plakátja 25 ezer forinttól, Sylvester Stallone Túl a csúcson című filmjének plakátja 22 ezer forinttól kelhet el. A háborús filmek között erős a vietnámi eseményeket bemutató filmek felhozatala, ilyen Oliver Stone: A szakasz japán vagy Stanley Kubrick Acéllövedék című filmjének olasz plakátja is.

poster2
Olyan klasszikusok is szerepelnek a tételek között, mint a Francis Ford Coppola filmjéhez, az Apokalipszis mosthoz készült realisztikus darab vagy a 22-es csapdája, amelynek a magyar és a francia változatát is kínálják az érdeklődőknek. A franciákat többek között Jean-Paul Belmondo filmje képviseli a műfajban A profival, amely plaktájának kikiáltási ára 27 ezer forint.
 
Sci-fi kategóriában többek között a 12 majom vagy Steven Spielberg klasszikusa, az E.T. - A földönkívüli amerikai plakátja is szerepel a kínálatban, de a David Bowie főszereplésével készült Fantasztikus labirintus című kultuszfilm vagy éppen az Androidok lázadása című film plakátjára is licitálhatnak az érdeklődők.

A tételek között szerepel még a Hair, a Mindhalálig zene, az István a király, és a jellegzetes grafikájáról összetéveszthetetlen Rocky Horror Picture Show plakátja is. De olyan kortalan mesefilmek posztereit is árverésre bocsátják, mint a Macskafogó, a Süsü, a sárkány vagy a Ludas Matyi.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás