promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csak magyar dalok az Ivan & The Parazol új EP-jén
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
"Már a zenekar indulásakor foglalkoztatott minket, hogy legyen magyar megszólalásunk, a 2012-ben kiadott EP-nken szerepelt is a Jól áll nekem az élet című szám. Bár azóta is az angol dalok dominálnak, mostanra érett meg bennem, hogy talán magyar nyelven is tudok felvállalható szövegeket írni. A friss anyag nyitódala - a Dobd ki - saját magyar szövegem, amiből eddig nem volt sok" - mondta Vitáris Iván, a zenekar frontembere az MTI-nek. A hat éve fennálló csapat, a hatvanas-hetvenes évek zenei irányzatait a 21. századba átültető Ivan & The Parazol új EP-jének címe Festők, Építészek, Szobrászok és Egyéb Komédiások, röviden F.É.SZ.E.K. A zenei anyagon a Dobd ki mellett egy két évvel ezelőtti felvétel magyar változata, a Ha megnyitod a szíved szerepel Bródy János szövegével, valamint egy Illés-feldolgozás, az Add a kezed.

Simon Bálint, elmondta, hogy korábban nem sokat tudott a hatvanas-hetvenes évek magyar beatzenéjéről, akkor csodálkozott rá, amikor az Illés-zenekar tagjainak felkérésére 2014 decemberében a Beatünnep című koncerten eljátszhattak két Illés-klasszikust, köztük az Add a kezedet. "Egy kis vidéki házikóban készültünk arra az Aréna-koncertre, és valahogy ráéreztünk. Az Add a kezed olyan ízt adott nekünk, ami után elindulhattunk egy új dimenzióban" – mesélte Bálint.

A Beatünnep után az Ivan & The Parazol 2015 márciusában meghívta telt házas Akvárium klubbeli koncertjére a színpadra Bródy Jánost. A zenészlegenda az Akvárium-koncert után kereste meg az együttest a Ha megnyitod a szíved szövegével. "Bródy János arra törekszik, hogy a beatkorszak értékeit átmentse a mai korba, emellett képes újra és újra megújulni, a felszínen tartani életművét" - mondta Simon Bálint és Vitáris Iván.

ivanbb
Az énekes kiemelte, hogy a beat mellett a magyar rock hagyományai is fontosak a zenekar számára. Az Ivan & The Parazol még alig volt ismert, amikor 2012-ben felléphetett az MR2 Akusztik sorozatában, ahol fel kellett dolgozni egy-két régebbi magyar dalt. Az egyik a Skorpiótól az Azt beszéli már az egész város volt (Frenreisz Károly közreműködésével), a másik A becsület a Piramistól.
 
Vitáris Iván szerint az Ivan & The Parazol zenéjében egyensúlyban vannak a beatesebb dalok, a pszichedelikus, a blues-os és a hardrockos számok, ezek keveréke adja az együttes hangját. Szerinte az elegy talán a legutóbbi stúdióalbumon, a tavaly megjelent The All Right Nows-on állt a legjobban össze.

"Nem azért írunk most magyar nyelvű számokat, hogy új közönséget nyerjünk magunknak. Egyszerűen megértünk arra, hogy kipróbáljuk, ráadásul a magyar nyelv kompatibilis a beatzenével. Korábban volt bennünk dac, hogy csak azért sem fogunk magyarul írni, mert az induláskor mindenki azzal jött: az angol nyelvű zene bukás Magyarországon. Nálunk jól működik az angol nyelvű ének, és ha most vannak is magyar számaink, az angol meg fog maradni, hiszen külföldön esélyünk sincs a magyarral" - fejtette ki Vitáris Iván az MTI-nek.

Idén januárban az Ivan & The Parazol is fellépett Magyarország képviseletében a groningeni Eurosonic fesztiválon. A sikeres fellépés eredményeként most hétvégén a dortmundi Juicy Beats fesztiválon, valamint egy hollandiai rendezvényen, az apeldoorni StadsOase fesztiválon zenélnek, december 2-án pedig a legendás amszterdami koncerthelyszínen, a Paradisóban játszanak.

A zenekarnak korábban két dala szerepelt a sikeres amerikai televíziós filmsorozatban, a Shameless - Szégyentelenekben: a Take My Hand, valamint az I Got A Feeling That I'm Underneath. 2013-ban az Ivan & The Parazol képviselte Magyarországot az MTV Europe Music Awards (EMA) világversenyén. Simon Bálint örömtelinek nevezte, hogy a náluk is fiatalabb zenekarok, köztük a Middlemist Red, a Blahalouisiana vagy a Fran Palermo most szintén jó eséllyel pályáznak külföldi lehetőségekre angol nyelvű produkciójukkal.

Vitáris Iván és Simon Bálint elmondta: elképzelhető, hogy az Ivan & The Parazol jövőre megjelentet egy teljes magyar nyelvű stúdiólemezt. A F.É.SZ.E.K.-hez negyedórás vágatlan kisfilm is készült, ami külföldi fesztiválokon is szerepelni fog. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás