promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életműdíjat kap korunk egyik legnagyobb zenei mestere: John Williams
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az intézet először tüntet ki filmzeneszerzőt az életműdíjjal. Williams mester New Yorkban született 1932-ben. 1948-ban költözött Los Angelesbe a családjával, majd felvették az UCLA-ra, ahol Mario Castelnuovo-Tedescótól tanulta a komponálás fortélyait. Miután befejezte szolgálatait az amerikai légierőnél, visszatért New Yorkba, és a Juilliard egyetem kötelékébe került, ahol Madame Rosina Lhevinne tanította zongorázni. Eközben dzsesszzongoristaként dolgozott klubokban és felvételeken.

Következő állomásként visszatért Los Angelesbe, ahol elkezdte filmiparbeli karrierjét. Olyan komponistákkal dolgozott együtt, mint Bernard Hermann, Alfred Newman és Franz Waxman. Az 1960-as években televíziós műsorokhoz írt zenéket, ezekért négy Emmy-díjat kapott. Több mint 150 film zenéjét komponálta és adta elő.  A Hollywood Reporter értesülése szerint a díjat Steven Spielberg filmrendező nyújtja majd át John Williamsnek.

A zeneszerző és a rendező 25 filmen dolgozott együtt. Spielberg A cápa, E.T. - A földönkívüli és a Schindler listája című alkotásaihoz komponált zenéiért Oscar-díjat is kapott, további két Oscarját a Hegedűs a háztetőn és a Star Wars filmzenéiért vehette át.

Az Amerikai Filmintézet díjátadó ceremóniáját június 9-én tartják a Los Angeles-i Dolby Színházban.

A nagy presztízsű elismerést korábban elsősorban drámai színészek és rendezők vehették át. Tavaly Steve Martinnak ítélték oda az életműdíjat, ezzel is elismerve a főként vígjátékokban szereplő színész kiemelkedő pályafutását.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás