promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már el is hamvasztották Princet
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A héten elhunyt Prince-t már el is hamvasztották, majd családja és barátai zártkörű gyászszertartáson búcsúztak el tőle otthonában, Minneapolis peremkerületében. Prince otthona és stúdiója előtt több száz rajongó gyűjt össze közben. Hozzájuk Larry Graham, Prince basszusgitárosa szólt, majd ajándékdobozt nyújtott át nekik, amikben egy Prince-re emlékeztető póló és egy zenei CD volt. Végső nyughelyét nem hozzák nyilvánosságra, de lesz egy nyilvános zenés szertartás, amin rajongói, tisztelői leróhatják kegyeletüket. "Több mint százmillió hanghordozójával Prince a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legnagyobb sikereket elérő előadója, egyben kora egyik legeredetibb, legkreatívabb popszemélyisége volt" - fogalmazott Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, aki a nyolcvanas évek nemzetközi rockzenei főszereplőit és történéseit bemutató, tavaly megjelent A rock története 3. című könyvében is foglalkozott Prince munkásságával.

prince2

Jávorszky megjegyezte azt is, hogy Prince története tipikusan amerikai, amolyan koldusból lett királyfi - fekete változatban. A zenész Prince Rogers Nelson néven született Minneapolisban afroamerikai zenészek, egy dzsesszzongorista és egy dzsesszénekesnő gyermekeként 1958. június 7-én. Amikor hétéves korában szülei elváltak, felváltva élt hol anyjánál, hol apjánál, és zongorán a tévében hallott dallamokat kezdte utánozni.

Tinédzserként elköltözött otthonról, majd első együttesében megtanult gitáron, basszusgitáron és dobon is játszani. Tizennyolc évesen már demofelvételeket rögzített, a következő évben pedig a tehetségére felfigyelő Warner Records hatszámjegyű összeget kínált fel neki egy háromlemezes szerződésért, ráadásul ő lett a kiadó történetének legfiatalabb producere. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás