promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Diákoknak adna díjat a Charlie Hebdo
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Én úgy kezdtem a pályafutásomat az irodalom tanáromnál, hogy megírtam egy abszurd mesét alkoholista erdei állatokról. Ötös járt érte, de csak azért, mert az osztályom megszavazta, hogy én nyerjem meg. Hát igen, akkor se tudtam franciául, és most se tudok, de ha tudnék, biztosan bedobok valami hülyeséget a szatirikus lapnak. Itt most az a lényeg, hogy aktivizálják a fiatalokat az írásra és a humorra. A Charlie Hebdo irodalmi díjára minden franciául író 12 és 22 év közötti fiatal pályázhat, bárhol is él a világban. Az idei első pályázat témája: És mi lenne, ha az érettségit mással helyettesítenénk? Ez most pont aktuális téma, itthon biztosan.

A lap szerkesztősége ellen 2015. január 7-én elkövetett merénylet után "nagyon sok rajzot kaptunk fiataloktól, amelyek gyakran spontán módon, nagyon szabad hangnemben készültek. A díj azért született, hogy folytassuk a párbeszédet a fiatal generáció és a Charlie között, amelyet sokan a merényletek miatt ismerték meg" - mondta a karikaturista Riss, a Charlie Hebdo főszerkesztője a Le Parisien című francia napilapban megjelent interjúban.

"A Charlie egy bátor lap. Szeretnénk továbbadni ezt a hozzáállását, segíteni a fiatalokat abban, hogy ne legyenek gátlásosak egy olyan életkorban, amikor még mindig lehetséges" - tette hozzá a főszerkesztő.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elsősorban meglepő szövegeket vár a humor minden formájában, a fekete humortól az abszurdig.

charlie2
A pályázók február 24. és április 20. között küldhetik el a szövegeket a Charlie-díj internetes oldalára: www.leprixcharlie.fr.

A pályaműveket a lap szerzőiből, munkatársaiból és karikaturistáiból álló zsűri fogja értékelni. A végső döntést azonban a tíz legjobb szöveg között a közönség hozza meg május 12. és 26. között. A három legjobbnak talált írás szerzői - akiknek nevét a lap június 1-i számában jelentik be - 1000 eurós jutalomban részesülnek.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében egy évvel ezelőtt 12 embert, köztük több karikaturistát, szerzőt és ismert közéleti embert ölt meg egy iszlamista francia testvérpár. A dzsihadisták tettüket azzal indokolták, hogy Mohamed profétát akarták megbosszulni, akiről korábban karikatúrákat közölt a lap.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás