promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A csúcson van a Walt Disney
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Walt Disney a Brand Finance idei 500-as ranglistáján az első helyen landolt és a legerősebb márka lett a világon, amit Az ébredő erőnek köszönhet. A londoni tanácsadó cég nem a piaci érték, hanem egy általa összeállított index alapján rangsorolja az egyes vállalatokat mint brandeket, olyan szempontokat figyelembe véve, mint az ismertség, a marketing, a brandhez való lojalitás, a goodwill. A Walt Disney idén a Star Wars VII.: Az ébredő erő sikerének köszönheti első helyét. A bevételei a 2 milliárd dollárhoz közelítenek, de a világon ez a film tudta először elérni az egymilliárdos bevételt. Ehhez jönnek még a Star Wars játékok eladásai, amik körülbelül 700 millió dollárt hoztak a cégnek.
 
A Walt Disney nagyon jó üzletet csinált, amikor 2012-ben 4 milliárd dollárért megvette a Star Wars-birodalom fölött rendelkező Lucasfilmet: most csak a Star Wars brand önmagában 10 milliárd dollárt ér, amihez az is hozzájárult a Brand Finance szerint, hogy a Disney jól és gyorsan kihozta belőle, amit lehetett. Lényegében a Star Wars mint folytatás és a hozzá érkező hype már bőven levette a világot a lábáról.

walt wars
Eddig a Lego vezette a toplistát, de saját ballépései is segítették a céget, hogy lecsússzon az aranyéremről. Ennek az elsődleges oka (és legfőbb is), hogy megpróbálta megakadályozni, hogy leszállított áron árulják a termékeit (ezért Németországban megbüntették). Másrészt visszautasította, hogy tömegáruként adjon el Lego-kockákat Ai Wei Weinek. Ezt a világhírű kínai művész, akinek sok baja volt hazája hatóságaival, a cenzúrával való együttműködésnek minősítette – a dán játékgyártó azóta vissza is vonta azt a döntését, hogy korlátozza az olyan vásárlásokat, amelyek révén politikai célokra használhatják fel termékeit.

A Lego persze ilyen „kis” bakik miatt feleslegesen törölgeti a könnyeit, mert az év bukója egyértelműen a Volkswagen. A dízelbotrány megmutatta, hogyan is lehet pillanatok alatt egy elit márkából középszerűt, megbízhatatlant csinálni. A Volkswagen brand értéke 12 milliárd dollárral csökkent, ami hatalmas visszaesés, de ez a ranglistán is meglátszik, a 17. helyről az 56.-ra csúsztak vissza.

(VG, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás