promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zagar – My Night Your Day (albumkritika)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Zságer Balázs karmesteri vezetésével irányított Zagarnak nem ez az első kiruccanása a filmzene területére: azon túl, hogy szerzeményeik jelentős része instrumentális felvétel és mozgóképekhez társíthatóan működik igazán (amit a koncerteken ki is használnak), a Török Ferenc féle Szezonhoz is ők szerezték az ezredforduló óta eltelt időszak egyik legkarakteresebb OST-ját.

Szemben a Szezon zenéjével, aminek a hangzását a nagyobb szerepet kapott gitárok vittek el az indie műfaj irányába, a My Night Your Day-en a szintetizátorok uralkodnak, és a 80’s évek elektronikája köszön vissza szinte minden egyes szerzeménynél. Ez persze nem véletlen, ugyanis Zságer Balázs elmondása szerint a soundtrack megírásánál elsődlegesen Vangelis zenéje, azon belül is a Tűzszekerek, és a Szárnyas fejvadász című filmekhez írt dallamai jelentették az inspirációt.

Zagar Sleepwalking
A tracklistben mindössze két olyan dal van, amiben ének is található: az egyik a lassú tempójú, melankolikus Masquerade Shadows, amiben a Los Angelesi székhelyű, Kid Moxie nevű énekesnő (egész pontsan az ő hangja) kerül a középpontba, a másik pedig a pörgős Sleep Walking, az album slágerszáma, aminek a szöveges részeit a Mary PopKids vezére, Kama énekelte fel. A többi szerzemény lényegében hangulatos, háttérbe vonuló instrumentális tételek sora, melyekbe esetenként a filmből vett monológokat és párbeszédeket is elhelyezett az együttes.
 
A My Night Your Day nem olyan összetett, erőteljes soundtrack, mint a csapat Szezonhoz készített anyaga, de azért azt mindenképpen leszögezhetjük, hogy a Zságeréknak sikerült zenei formában az éjszakai főváros hangulatát visszaadnia. Aki szerette az együttes korábbi lemezeit (és itt leginkább az első Zagar albumra, a Local Broadcast-ra gondolok), illetve a Neo Kontrollhoz írt zenéjét, az mindenképpen hallgasson bele az albumba, a zenehallgatást pedig amennyiben teheti, kösse össze egy esti városi sétával, mert úgy lesz igazán teljes az élmény.

GaVRoS
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás