promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erős változások lesznek az Oscar-díj körül
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Még mindig teljesen értetlenül állunk az előtt, hogy lerasszistázták az Oscart, és az egész csak egy műbalhénak tűnik. Bár lenne olyan színész, aki megérdemelné, hogy benne legyen a jelöltek között színesbőrűként, de aki az évek során megszokta a filmakadémia sajátos látásmódját, az csak röhög az egészen. Van olyan pillanat, amikor már azért adnak díjat valakinek, mert már tényleg nagyon muszáj. Hányszor döntenek rosszul? Óóó, nagyon de nagyon sokszor. A fekete színészek hanyagolása, és lehet sok más szempont is arra ébresztette rá őket, hogy valami változtatni kell. A kormányzók egyhangú szavazással döntöttek az intézkedésekről, amelyek az intézmény elnöke szerint rövid időn belül éreztetni fogják hatásukat. "Az amerikai filmakadémia élére áll a változásnak, nem vár a filmiparra" - fogalmazott Cheryl Boone Isaacs.

A változások része, hogy a jövőben a tagok szavazati joga 10 évre szól majd, és akkor újítják meg, ha az adott tag aktív marad, nem hagy fel a filmes munkával. Háromszor tíz év után életre szóló szavazati jog jár, illetve akkor is, ha az illetőt jelölték Oscar-díjra vagy elnyerte az elismerést, amelyről jelenleg az akadémia több mint 6200 fős tagsága, többségében idősebb fehér férfi dönt.

Oscars Academy Awards 700x422
Ezek a feltételek visszamenőleges hatállyal a jelenlegi tagokra is érvényesek lesznek. Azokat, akik nem felelnek meg a követelményeknek, emeritus taggá nyilvánítják, akik a tagság minden előnyét élvezhetik, az Oscar-szavazásban azonban nem vehetnek részt.
 
Az akadémia emellett szélesíteni fogja az eljárást, amely során a régi tagok újakat javasolnak, és nagyratörő globális kampányt indít, hogy alkalmas tagokat verbuváljon, és sokkal változatosabbá tegye a testületet. Az intézménynek jelenleg 17 tagozata van, a tagság meghívásos, Oscar-jelöléssel vagy úgy lehet kiérdemelni, hogy az adott tagozatból ketten támogatják az illető felvételét.

Annak érdekében, hogy a sokszínűséget azonnal növeljék, az intézmény vezetőségét, a kormányzók testületét - amelyben minden tagozatból hárman foglalnak helyet - három fővel bővítik. Őket az elnök jelöli és a kormányzók hagyják jóvá, megbízatásuk három évre szól majd. Bővítik a döntéshozatalban és a végrehajtásban kulcsszerepet játszó bizottságokat is, ennek révén a tagok jobban kivehetik részüket a döntéshozatalból, és jobb lehetőség nyílik majd arra, hogy a jövő vezetői észrevetessék magukat.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás