promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Magyar mozik is vetítik John Williams gálakoncertjét
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
John Williams a legnagyobb kortárs zeneszerzők egyike, a filmzene meghatározó személyisége, aki mozinézők millióval szerettette meg a komolyzene hangzásvilágát. Jellegzetes nagyzenekari kompozíciói és mély érzelmeket tükröző dallamai olyan kultikus filmek sikeréhez járultak hozzá, mint a Cápa, a Csillagok háborúja- és az Indiana Jones-széria, az E.T. - A földönkívüli, a Schindler listája, a Jurassic Park, a Hét év Tibetben vagy a Harry Potter-filmek.

A 83 éves komponista hat évtizedet felölelő pályája során több mint száz film zenéjét írta, George Lucas és Steven Spielberg szinte valamennyi filmjének zenéje az ő nevéhez fűződik. Munkásságát számos díjjal elismerték, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díja mellett öt Oscart nyert, 47 jelöléssel Walt Disney után ő büszkélkedhet a második legtöbb Oscar-jelöléssel.

A Los Angeles-i Filharmonikusok társulata Gustavo Dudamel karmester vezetésével tavaly szeptemberben, az évad nyitókoncertjén rendhagyó gálaesttel köszöntötte a mestert, legismertebb műveit szólaltatva meg a Walt Disney Concert Hall kitűnő akusztikájú közegében.

john williams1
Az estről készült másfél órás koncertfilmet Magyarországon december 17-től vetítik a mozik a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Corvin, a Puskin és a Művész mozi műsorán, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, vidéken többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Szolnokon és Kaposváron.
 
Az új Star Wars-film, Az ébredő erő premierjének előestéjén mozikba kerülő koncertfilmben felcsendül Williams legismertebb kompozíciója, a Csillagok háborúja főcímzenéje és a bevonuló Darth Vader alakját megidéző birodalmi induló is. Emellett hallhatóak benne jellegzetes részletek az Amistad, A cápa és a Tintin kalandjai filmzenéjéből.

A koncerten szólistaként közreműködött Itzhak Perlman világhírű hegedűművész, aki három tételt adott elő a Schindler listája zenéjéből, majd egy másik zenei hangulatot tükrözve a Hegedűs a háztetőn filmzenéjét szólaltatta meg - azt a dallamot, amely az első Oscar-díjat hozta Williamsnek. A Kapj el, ha tudsz dallamait vendégművészek - Dan Higgins szaxofonos, Glenn Paulson nagybőgős és Michael Valeria vibrafonos - játékával szólaltatták meg.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás