promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Beach House - Thank Your Lucky Stars (albumkritika)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A modernkori dream pop legsikeresebb együttese azon kevés előadók közé tartozik, akiknek eddig életműve gyakorlatilag konzekvens, magas minőséget képvisel. A baltimoor-i Victoria Legrand és Alex Scally duójára mostanáig 2-3 éves szünetek voltak jellemzőek a kiadott nagylemezeik között, azonban a Thank Your Lucky Stars-t meglepő módon, nagyjából másfél hónappal az előző album, a Depression Cherry  megjelenését követően a rajongók és a stílus kedvelői már kezükbe is vehették.

A dream pop definiálása nem könnyű feladat (csakúgy, mint manapság szinte bármelyik zenei stílus meghatározása), azt azonban mindenképpen el lehet mondani az irányzatról, hogy a 80’s évekbeli születése óta szinte töretlenül jelen van az indie zenék között. A visszhangosított hangszerek, a fátyolos vokál, a lassú tempó és az atmoszférikus szintetizátorhasználat együttesen olyan egyveleget alkot, melyet hallgatva (megfelelő körülmények között) egy álomszerű lebegés érzése járja át a hallgatót.

A hangzásilag a lemez természetesen nem hazudtolja meg magát, a fentebb részletezett hatások folyton jelen vannak, viszont ezúttal érezhetően dominánsabb lett a gitár a dalokban, és valóban sötétebbek a számok. A komorabb hangulat könnyen megfigyelhető például az All Your Yeahs sejtelmes kezdésében, az Elegy to the Void -ban, vagy az erős gitárriffel kísért One Thing-ben.

beach house lucky stars
A duó énekes-felének, Victoria Legrandnak az elmondása alapján a Depression Cherry-hez képest, az eddig megszokottól kevésbé emelkedett megszólalás, míg a dalok témáját tekintve a politikára jobban reflektáló dalszövegek alkalmazása volt a cél az albumon. Annyit elmondhatunk, hogy ez többé-kevésbé sikerült is az együttesnek, ugyanis a Common Girl-ben, vagy a She's So Lovely-ban például egyaránt földhöz ragadtabb témák állnak a középpontban.
 
A Thank Your Lucky Stars, bár nem lett olyan erős anyag, mint a másfél hónappal idősebb testvére, azonban dream pop szerelmeseinek így is kötelező hallgatnivaló. Azoknak, akik pedig az indie rock-ot preferálják, tegyenek vele egy próbát, de csak azután, miután 1-2 korábbi Beach House albumot már sikeresen leteszteltek.

GaVRoS
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás