promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
John Mayall az Akvárium Klubban
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A 81 éves brit gitáros aktívabb mint valaha, tavaly új anyaga, A Special Life után máris elkészített egy újabb friss lemezt. Összességében az elmúlt fél évszázadban már több mint ötven albumot készített. A brit blues zene atyjaként emlegetett gitárhős zenekarában, a John Mayall & the Bluesbreakersben olyan hírességek fordultak meg, mint például Eric Clapton, Peter Green, Jack Bruce, John McVie, Mick Fleetwood vagy Mick Taylor.

Mostani formációja, a John Mayall Band hat éve létezik, a gitárost három amerikai zenész, Rocky Athas (gitár), Greg Rzab (basszusgitár) és Jay Davenport (dob) egészíti ki. Bár már ők sem igazán fiatalok - Athas 60, Rzab 55, Davenport pedig 54 éves - mindannyian a fiai lehetnének Mayallnak. A texasi Rocky Athas a fiatalon elhunyt Stevie Ray Vaughan barátja, iskolatársa volt, Greg Rzab Illinois államban született, korábban zenélt együtt Willie Dixonnal, Albert Collinsszal és Buddy Guyjal, és a Bluesbreakersben is megfordult a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján. Jay Davenport Chicago környékén él és zenél, játszott Junior Wellsszel, Pinetop Perkinsszel.

John Mayall apja dzsesszgitáros volt, akinek lemezgyűjteménye jelentős szerepet játszott zenei ízlésének irányításában. Szülővárosa, Manchester képzőművészeti iskolájában tanult, első zenekarát, a Powerhouse Fourt főiskolásként alakította. 1951-55 között a brit királyi hadseregben szolgált, például Koreában. Hazatérve megalapította Blues Syndicate nevű együttesét, majd 1963 januárjában Alexis Korner ösztönzésére Londonba költözött.

JohnM 02
Zenekarában, a Bluesbreakersben a brit blues zene történetének szinte minden fontos szereplője megfordult. Mayall 1968 nyarán feloszlatta a csapatot és Kaliforniába költözött, saját neve alatt folytatta a koncertezést és a lemezkészítést. A Bluesbreakerst régi tagokkal (Mick Taylor, John McVie, Collin Allen) 1982-ben újra összehívta, de a tagság később is cserélődött. Dalszövegei az életből táplálkoznak, gyakran önéletrajzi elemeket tartalmaznak. Gitárjátéka mellett sajátos, fejhangú éneke is azonnal felismerhető, szájharmonikázása, bugi-vugi zongorajátéka szintén kivívta a szakma elismerését.
 
A Bluesbreakerst 2008-ban oszlatta fel, amit azzal indokolt, hogy már túl megterhelő volt a sok fellépés, illetve azért, mert így szabadabban dolgozhat más zenészekkel. Mayall legújabb korongja, a szeptember 4-én megjelent Find A Way to Care abból a szempontból rendhagyó, hogy leginkább a billentyűs hangszerek kerülnek rajta előtérbe. Mayall játszik Hammond B-3-on, zongorán, wurlitzer zongorán, Hohner clavineten (és még harmonikán és gitáron). A dalok között az új szerzemények mellett számos blues feldolgozás is helyet kapott, Don Robey, Percy Mayfield, Lightnin' Hopkins, Muddy Waters, Lee Baker vagy Charles Brown egy-egy száma.

John Mayall eddig 13 alkalommal koncertezett Magyarországon, először 1985-ben a Kisstadionban. Budapestre Bécsből érkezik, ahol szerdán játszik, a magyar fővárosból pedig Lengyelországba utazik tovább. A turné keretében jövő márciusban észak-amerikai állomások következnek.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás