promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most már ingyen van a Happy Birthday to You
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szóval, hogyan is nézett ez ki? Ha például a 2 éves kislányunknak családi körben cuki arccal elkezdtük énekelni a Happy Birthday-t, akkor Warner nem törte ránk az ajtót kommandósokkal, hogy fizessetek, a kölyök is fizessen, mert illegálisan hallgatta! Ilyen esetekben meg lehetett úszni a pereskedést, ha a dalt azonban kereskedelmi célokra, például filmekben, reklámokban használták fel, akkor a Warner behajtotta a jogdíjakat, amelyek évente nagyjából kétmillió dollárt hoztak a konyhájára.

A dalról dokumentumfilmet készítő Good Morning To You Productions Corp. produkciós cég és számos művész 2013-ban indított pert a jogtulajdonosokkal szemben azon több millió dollár visszatérítése érdekében, amelyet a dal felhasználása után járó jogdíjak formájában szedett be a Warner/Chappell Music az évek folyamán, továbbá, hogy a művet a közkincs részévé nyilvánítsák.

A Los Angeles-i kerületi bíróság bírája, George H. King a keddi döntéshozatal előtt mélyen beleásta magát a világhírű nóta hosszú és kalandos történetébe, amely egészen 1893-ig, a Good Morning to All című dalocska publikálásáig nyúlik vissza. Az óvodai daloskönyvben megjelent nótát Mildred Hill és testvére, Patty írta.
A Good Morning to All dallama később a jól ismert - és a bírósági feljegyzések szerint ugyancsak Patty által írt - Happy Birthday-szöveggel vonult be a köztudatba. Maga a dallam már régóta a köztulajdon része.

A Warner/Chappell Music szerzői jogai egy 1935-ös regisztráción nyugszanak. A Warner cég 1988-ban vásárolta fel a Hill-nővérek kiadóját, a Clayton F. Summy Co. vállalatot (később Birch Tree), amely 1935-ben regisztrálta a Happy Birthday-dalt. "A Hill-nővérek a dallam egy meghatározott zongoraátiratára vonatkozó jogokat adták el a Summy Co. cégnek, és nem a dalszöveg szerzői jogait" - húzta alá a bíró 43 oldalas ítéletében. A Warner céget egyelőre nem sikerült elérni az ügyben.

A jogvita világszerte nagy figyelmet kapott, nem csupán a dal népszerűsége miatt, hanem mert sokan nem is voltak tisztában vele, hogy a nóta még mindig szerzői jogi védelem alatt áll, arról nem is beszélve, hogy egy nagyvállalat a jogtulajdonos. Hát, ennek vége, tessék csak nyugodtan felhasználni a Youtube videókban.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás