promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Idén Budapesten lesz a WOMEX
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Október 21-25. között Budapest lesz a házigazdája a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a WOMEX-nek, a Piranha Arts és magyarországi partnere, a Hangvető szervezésében. A WOMEX15-re a világzenei családfa legkülönbözőbb ágairól érkeznek majd delegáltak, hogy a Kapcsolatépítő Találkozók és Prezentációk (Network Meetings and Presentations) keretében új projekteket és együttműködéseket hozzanak létre.

A WOMEX házigazdája, Budapest, az elmúlt időszakban az Európába érkező menekültek kapcsán került a viták fókuszába, és ez a kérdés a WOMEX küldöttek számára is megkerülhetetlen. A szervezők és a küldöttek célja, hogy e vitában erősítsék a kultúra szerepét, de természetesen ennél tágabb összefüggésben is látják szerepüket. „Egyértelműen kiállunk az idegengyűlölet minden formája ellen, de ez a legkevesebb, amit tehetünk“ – szögezi le Alexander Walter, a WOMEX igazgatója.
 
„Fontosabb az a célunk, hogy pozitív példákat állítsunk és ösztönözzük a kultúrák közötti kölcsönös megértést tényleges, célzott és alulról kezdeményezett akciókkal. A WOMEX hatással van a városra és régióra, ahol az eseményt rendezik – mint ahogy a globális közösségre is, a nemzetközi konferenciákon és nyilvános koncerteken keresztül, melyekről a világ minden táján beszámolnak. Idén mintegy 50 ország művészei érkeznek a rendezvényre, bizonyítva, hogy a sokszínűség mennyire alapvető: ez az összhang és egyetértés építőköve. Úgy érezzük, ezekre a jelzésekre most nagyobb szükség van, mint bármikor” – mondja az igazgató.
 
A WOMEX – hagyományosan – több díjat is átad a szcéna legjelentősebb képviselőinek. Ezúttal a WOMEX Szakmai Kiválósági Díját a Hermes Records alapítója, Ramin Sadighi kapja, aki fáradhatatlan erőfeszítéseivel több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez; és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak. A Hermes kiadványait számos díjjal ismerték el, kaptak például jelölést a ‘Legjobb Világzenei Album’ Grammy-re 2006-ban, a Djivan Gasparyan és Hossein Alizadeh együttműködéséből született lemez, az Endless Vision okán. Iránban nő a nemzetközi zene jelenléte és hatása, ezt a trendet elismerve ítélték 2015-ben a WOMEX Szakmai Kiválósági Díjat Ramin Sadighi-nek. Sadighi úr az október 24-én, szombaton 15:00-kör tartott ülésen is részt vesz majd, ahol részletesebb bepillantást kapunk pályájáról és eredményeiről.

womex2
Az Európai Világzenei Ranglista 25 ország 45 rádióadóját vizsgálva egyértelműen a Glitterbeat kiadványai voltak a legnépszerűbbek. Így a WOMEX14 Kiadói Díj nyertese, a Glitterbeat idén már másodszor kapja ezt az elismerést. A magukat “punk rock attitűddel” jellemző kiadólemezei közt Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah lemezeit emelték ki. A 17-edik WOMEX Díjátadó október 25-én, vasárnap lesz megtartva a Müpában.
 
Idén a Kapcsolatépítő Találkozók bizonyos szektorokra és régiókra koncentrálnak. Olyan szereplőket vonultatnak fel, akik törekednek a társadalmi változások elérésére a zenén keresztül: promóterek, fesztiválszervezők és helyszínek vezetői különböző műfajokból, de a World Trade Forum, a world és jazz képviselői közötti együttműködések, a Global Club Music Network, és a női részvétel a zeneiparban - témái is visszatérnek majd.

A WOMEX15 Prezentációk témái között pedig ott találjuk – többek között - Latin-Amerikát, egy rádiós projektet a menekültekért vagy épp a berlini calypso-t.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás