promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhunyt Wes Craven, a horrorfilmek mestere
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A legendás filmes szenvedélyes madármegfigyelő volt, regényeket is írt és a televíziónak is dolgozott. Egy ideje agydaganatban szenvedett, családja körében halt meg Los Angeles-i otthonában vasárnap - közölte a családja. "Vigasztalhatatlan vagyok Wes Craven halálhíre miatt" - fogalmazott Bob Weinstein, a Weinstein filmvállalat társelnöke. Mint írta két évtizednyi közös szakmai múltra tekinthet vissza Cravennel, de meleg, közeli barátság is összefűzte őket. "Tökéletes filmkészítő volt, akinek munkái örökké élni fognak" - idézte a producert a Variety.com.

A fáradhatatlan író, rendező, vágó a tinihorror feltámasztásával vált világhírűvé: az 1984-ben bemutatott Rémálom az Elm utcában című kultfilmben az akkor még ismeretlen Johnny Depp is játszott. A pengeujjú Freddy Kruegerrel (Robert Englund) ijesztgető, hátborzongató horror számos folytatást ért meg, ahogy a szatirikus horrorként született, 1996-os Sikoly is. A Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette főszereplésével forgatott film kulturális jelenséggé vált, önálló vígjáték sorozatot ihletett, amelynek első darabja, a Horrorra akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyárson 2000-ben jelent meg.

A horror műfaj mellett Craven a drámában is kipróbálta magát, ő rendezte A szív dallamai című filmet, amelyért a főszerepet alakító Meryl Streepet Oscar-díjra jelölték.

Wesley Earl Craven az ohiói Clevelandben született 1939 augusztusában. Filozófiából és írásból is diplomázott a John Hopkins Egyetemen, és rövid ideig tanított is Pennysalvaniában és New Yorkban, de hamar a filmnél kötött ki. Kezdetben álnéven pornófilmeket csinált. Saját nevével jegyezve 1972-ben készített el első horrorját, Az utolsó ház balra címmel, amelyben egy kamaszlányt az erdőbe hurcolnak elrablói. Az eredetileg mindössze 87 ezer dollárból forgatott produkciót durva jelenetei miatt annak idején sok országban cenzúrázták, de nagy siker lett. A neves filmkritikus, Roger Ebert szerint "négyszer olyan jó a film, mint amire az ember számított". Craven 2009-ben újra visszatért ehhez a munkájához, és elkészítette a felújítását.

freddy
A nyolcvanas évek elején a Rémálom az Elm utcában a horror zsáner élvonalába repítette. A rémálmoktól űzött kamaszokról szóló Ohióban játszódó film, amit Craven írt és rendezett, sorozattá nőtte ki magát, és legutóbb 2011-ben került a mozikba új epizódja. A rendező egyszer elmesélte, hogy az ötlet saját Clevelandben töltött kamaszkorából származik, amikor egy temető mellett lakott az Elm utcában.
 
John Carpenter Halloweenjével együtt Craven Rémálom az Elm utcában című munkája határozta meg a tinihorror kereteit. Ezekben a filmekben természetfeletti gonoszok vadásszák le a kiszolgáltatott kamaszokat, akik többnyire hülyék mint a segg. A recept a Sikoly-filmeknél is remekül működött.

A 76 esztendősen elhunyt Craven háromszor nősült, utoljára 2004-ben Iya Labunka producerrel kötött házasságot. Két saját gyermeke - fia és lánya - és egy mostohalánya volt, három unokája született.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás