promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
II. Erzsébetről forgatja eddigi legköltségesebb sorozatát a Netflix
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Netflix hozzávetőleg 100 millió fontot (43,24 milliárd forintot) szán a The Crown (A korona) című sorozatra, amelyből hat évadot és összesen 60 részt tervez. Az alkotók Erzsébet és Fülöp edinburghi herceg 1947-es esküvőjétől napjainkig mutatják be a királynő életét. A fiatal Erzsébetet Calire Foy alakítja. A színésznő legutóbb Boleyn Annaként volt látható Hilary Mantel Farkasbőrben című regényének BBC-féle feldolgozásában.

A sorozat azonban nemcsak a királyi család életét, hanem a brit belpolitikát is bemutatja, és elsősorban azokra az eseményekre koncentrál majd, amelyek nagy hatással voltak a 20. század második felének Nagy-Britanniájára, de sokszor a világ történéseire is. Intrika, szerelem, machináció bőven lesz benne a beharangozók szerint.

A Kártyavár és az Orange is the New Black című sorozatokat gyártó Netflix a Downton Abbey rendkívüli sikerén felbuzdulva döntött úgy, hogy Nagy-Britanniáról és annak világszerte ismert királyi házáról szóló projektbe kezd. A szolgáltató tavaly hoppon maradt a televíziós Oscarként emlegetett Emmy-díjátadón, a The Crownban azonban nagyon bízik.

A 100 millió fontos költségvetésből tekintélyes részt fordítanak a ruhákra és a kellékekre. Érdekesség, hogy a királynő - akkor még hercegnő - Norman Hartnell által tervezett esküvői ruhája valójában a takarékoskodás jelképe volt: két évvel a második világháború után a 21 éves Erzsébet részben jegyekből fizette az anyagot, amelyhez - a többi brit menyasszonyhoz hasonlóan - a kormánytól kapott még 200 fontot. Sok nő küldött kuponokat a hercegnőnek a ruhához, de ezeket a felajánlásokat udvariasan visszautasították.

Az esküvői jeleneteket a ceremónia eredeti helyszíne, a Westminster-apátság helyett Elyben, az ottani katedrálisnál vették fel. Fülöp herceget a Ki vagy, doki? című sorozatból ismert Matt Smith játssza, Winston Churchillt pedig John Lithgow.

A The Crown ötletét a királynő és az éppen aktuális miniszterelnök közötti négyszemközti találkozókról szóló mű adta. A The Audience (Az audiencia) című darabot a West Enden és a Broadwayn is bemutatták Helen Mirren főszereplésével. Londonban Kristin Scott Thomas is játszotta II. Erzsébetet. A sorozatot A királynő című, Oscar-jelölt film írója, Peter Morgan jegyzi, rendezője pedig Stephen Daldry. Ő készítette többek közt a Billy Elliot című filmet.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás