promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A trance sosem hal meg, csak átalakul – Vidoven interjú
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Emlékszem még, amikor csak egy kis kávézóban dolgozott Nyíregyházán és a zenéről valamint álmairól beszélgettünk. Mára olyan zenéket tesz le az asztalra, amiket az Above and Beyond trió is érdemesnek talál arra, hogy bekerüljenek a heti rádióműsorukba. Innen a határ tényleg a csillagos ég. Interjú Vidoven Lászlóval.

Hogyan jött a döntés, hogy nem akarsz leragadni a DJ-zésnél, hanem zeneírással szeretnél foglalkozni?

Körülbelül 7 évvel ezelőtt jött a döntésem, hogy saját zenéket készítsek. Ekkorra tisztult le bennem teljesen, ha nagyobb ismertségre szeretnék szert tenni és még több sikert szeretnék elérni a szakmában, akkor elengedhetetlen a saját produceri tevékenység. Hat éve költöztem vissza Magyarországra és minden jött magától. Mintha így lett volna időzítve minden. Több ismerősön keresztül sikerült megismerkednem az akkori és napjaink mentorával és egyik társproduceremmel, Krajczár Péter (Szeifert vs Krash-ból Krash, a New Level Empire zenei producere, billentyűse) barátommal. Tőle tanultam és tanulok a mai napig is mindent! Tehát röviden így kezdődtek a produceri kalandjaim, de én mindig is DJ voltam, vagyok, leszek.

Mikor találkoztatok Meridiannel és milyen a közös munka együtt?

Gergővel (Meridian) 2013 év vége fele találkoztam Krash barátom ajánlásával, majd 1-2 hónap után megszületett első közös munkánk, melyet egy általam ismert svéd női vokál egészített ki. Gergő ekkor már elég magas szinten nyomta a trance dalok kreálását, nagy nemzetközi kiadók adják ki jelenleg is trackjeit. Nagyon örülök annak, hogy a sors összehozott minket nagyon jó vele dolgozni, alapos, precíz, ahogy ezt csinálnunk kell. Ha csak ritkábban is van collabunk, de mindig nagyon várom a következő  közös melót. Rendszerint külön-külön ügyködünk, majd időnként, munkafázisonként személyesen is egyeztetünk és így tovább. Szerencsére az online világ sok dolgot megkönnyít.

Új számotok a Defy azonnal bekerült a világhírű brit producer trió, Above&Beyond rádióműsorába. Milyen érzés volt viszontlátni magatokat a számlistán a nagyok között?

Bizony óriási support a srácoktól! Azt gondolom ebben a kategóriában ez az egyik legnagyobb elismerése a tracknek. Hangzásában igen passzol Abovék világába és olyannyira bejött nekik, hogy másodjára is játszották a Group Therapy című heti rádióműsorukban. Ez még nagyobb elismerést jelent számunkra és megerősítést, hogy van miért munkálkodni. Hála égnek azért Abovék mellett más nagyobb nevű dj/producerek is előszeretettel pörgetik a dalt.


Kicsit még az új számotokról kérdezlek. Észrevehetően háttérbe szorítottátok az uplifting elemeket és elmozdultatok a progressive irányába. Elképzelhető, hogy a jövőben hangzásban is jobban efelé veszitek az irányt?


Az igazság az, hogy Gergő már egy ideje a progosabb hangzásokat helyezi előtérbe, viszont én nagyon kísérletezgető ember vagyok így a trance hangzásokon belül még mindig hullámzóan készítem trackjeim. Egy kis prog, egy pici uplift, break stb... amilyen kedvem van éppen. Most egyébként 1-2 psy trance dolgon töröm a fejem, de bármi megtörténhet. Viszont ha Gergővel közös projekt lesz, az valószínű, hogy inkább a progressive hangzásunkat fogja tükrözni.

Mai napig a trance zenében a legtermékenyebbek a producerek és rengeteg stúdióalbummal kényeztetik a rajongókat. Hogy látod most a trance jövőjét?

Nos, napjainkban is rengeteg trance zene lát napvilágot, de a sok jó track mellett rengeteg a gyenge minőségű zene a repertoárban. Manapság a kiadások terén szerintem megelőzték a trancet a napjaink progressive house, EDM big room jellegű kiadványai. Ezeknek is az alapjai a trance-ből erednek, nyugodt szívvel kijelenthetjük. Sajna néha azt kell mondjam, nem találom magam a hangzásban, majd újra erőre kapok, és így tovább. Néha mintha minden olyan állóvíz lenne. Hasonló dallamok, ugyanazok az akordok, nem fedezek fel újat a hangzásban, pedig folyamatosan formálódik, alakul a zenei világ. Hú, érdekes megfigyelések ezek, órákat lehetne beszélnünk a hangzások alakulásáról.

Partyk szempontjából kijelenthetem, hogy idehaza visszament underground szintekre a trance. Nem úgy, mint a 2000-es évek eleje, közepe tájékán. Manapság ha ehhez kapcsolódó bulik is szerveződtek, azok mára szinte teljesen megszűntek, országos szinten eltűntek. Nyugaton megy és nyomul gőzerővel a stílus. A lényeg, hogy ezért is volt szükségem valami másra is. Egy régi másik szerelmemmel a technoval is megkezdtem a munkálatokat, de a trance az soha nem fog eltűnni az életemből! A trance él, és élni is fog, csak maximum más formában az adott trendeknek megfelelően. Szükségem volt valami újra, másra a trance mellett. A techno még hamarabb megjelent az életemben, mint a vokális hangzások. Most sok-sok év után alkotok ebben a műfajban is.

Mi is tudjuk ugyebár, hogy kétarcú vagy, mivel VDN System néven technoval is foglalkozol, hogy állsz most ezzel a projekteddel?

A techno valahogy nem kapott elég figyelmet az életemben megvalósítás, önkifejezés terén. Körülbelül egy éve kezdtem zenéket kreálgatni a hangzáson belül, és egy amerikai kiadó ki is adja rendszerint az elkészült trackjeim és még egy-egy remixfelkérés is jött közben. Nem mellesleg ennek a kiadónak a tulaja a trance berkekből régen ismert Phynn. Ő teljesen felhagyott a vokális trancees hangzásokkal, csak technoban és tech houseban mozgolódik. Van még mit építenem a dolgokon, kiadók, promóterek, producerek folyamatos keresése, kontakt tartás, demo küldözgetés stb. de imádom és hajtom ezerrel. Ennek is működnie kell! Még időre van szükség, de eddig pozitív minden!

Elképzelhető, hogy a jövőben belevágj/belevágjatok egy stúdióalbumba?

Nem, egyelőre sem együtt, sem külön-külön nem gondolkoztunk album készítésén. Talán egyszer.

Sok a DJ, kevés a producer. Mit tanácsolsz azoknak a kezdőknek, akik el szeretnék kezdeni a zeneírást, de nincs túl sok pénzük egy profi stúdió kialakítására?

Elszántság, hit és alázat, ez számít csak! Nekem is a nulláról kellett kezdenem. Én sem felsőkategóriás kütyükkel indultam, sok-sok év után fejlesztettem magam most már mondhatni, profi stúdió technikáig. Dolgoztam, vettem alapot, majd gyűjtöttem, eladtam a régit, vettem egy újabb modernebbet  és így tovább. Igyekeztem a technikai fejlődéssel haladni, megtalálni mindenből a megfelelőt.

Aki nem teheti meg, hogy már a kezdetektől profi technikával dolgozzon, az se csüggedjen, mert azért most már lehet elég jó árakon pl. alap midi kontrollert beszerezni, alap stúdió hangfalakat is. Kell hozzá egy stabilabb, erősebb PC vagy Mac, na meg az a bizonyos DAW software*, amiben dolgozol és milliónyi hangminta, soundbankok stb. A DAW-nál javaslom a jogtiszta verziót, ha komolyan ki is akarod adatni a zenéid, mert ebből később gondod is akadhat.

Tudom, az elején mindenki letölti, de később ha teheti a producer, akkor vegye meg, én is így tettem. Összegezve javaslom a lépcsőről lépcsőre való haladást. Ha pedig valaki megteheti, akkor nem kérdés a technikai felszerelés beszerzése. Sok sikert és kitartást a jövő producereinek, lemezlovasainak.

* DAW software – olyan zeneszerkesztő programok összesítő neve, mint a Cubase, vagy FL studio.

Folyamatosan fejleszted magad és nem úgy nézel ki, mint aki le szeretne állni. Milyen szintre szeretnél eljutni a szakmában?

Igen jól látod, nincs megállás! Jó pap holtig tanul, szokták mondani. Ez nálam is így van. Haladok a zenével, technikákkal és ez mindig örömmel, izgatottsággal tölt el még ennyi év után is. Sosem vagyok elégedett magammal, az elért dolgaimmal. Vannak, jönnek sikerek, de ez nem elég. A jövőt leginkább a nyugatban érzem, tehát sajna, nem sajna, arrafele már többen ismernek, mint kishazánkban. A cél a csillagos ég! Nemzetközi és hazai rendszeres fellépés, a zenéim még sikeresebbé tétele, nagy kiadóknál rendszeres megjelenés és ezek hozzák is magukkal a többit, ami a céljaim közt szerepel. Onnantól pedig nincs megállás! Soha nem szabad feladni semmit amiben jónak érzed önmagad. Hinni kell abban, amiben jó vagy, én is ezt teszem. Előbb vagy utóbb mindenkinél be fog találni a tuti!

Toronicza Péter
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás