promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Judas Priesttel nyit holnap a FEZEN fesztivál
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A "Metal Istenek" név, ahogy gyakran hivatkoznak rájuk, egyrészt utalás egy fontos dalukra, másrészt egyértelmű elismerése annak, hogy nélkülük nem létezne heavy metál, vagy legalábbis teljesen mást értenénk alatta. Az MTV minden idők második legjobb metal bandájának választotta őket (az elsőséget a Black Sabbathnak adva), azzal a megjegyzéssel, hogy "ha a Sabbath is vetette el a metal magjait, a Judas Priest biztosította a démoni növény friss és izgalmas virágzását". Több, mint 45 millió eladott lemezzel, valamint 45 évnyi színpadi jelenléttel vitathatatlanul a metal egyik  legfontosabb  zenekara  a  Priest.  Megjelenésük és  zenéjük  egyaránt  óriási hatással volt a műfajra. A Van Halentől a Metallicáig, vagy a Slipknotig kis túlzással, mindenki az ő bőrkabátjuk alól bújt ki. Pontosabban Rob Halford szegecsekkel kivertbőr felöltője alól, hiszen ő, a Judas Priest énekese volt az, aki tetőtől talpig bőrbe és fémbe burkolózva az úgynevezett heavy metal divatot is elindította. Karizmatikus megjelenésével és négyoktávos, hihetetlen énekével ő lehetne a metal nagykövete - írta a frontemberről a brit The Guardian napilap. Persze a heavy metalnak és a Judas Priestnek nincs szüksége diplomáciai képviseletre, hogy pozícióit őrizze.

Soha nem voltak pop zenekar, mégis úgynevezett mainstream listákon is előkelő helyeket csíptek meg dalaikkal. 2014 nyarán megjelent új albumuk, a "Redeemer of Souls" már a megjelenés első hetében az összesített, 200-as amerikai Billboard lista hatodik helyén nyitott, és a lemez turnéján is rendre teltház fogadja őket. Nem a legendás múltból élő zenekarról van tehát szó, hanem a heavy metal ma is aktív, ma is mindenkit maga alá gyűrő feltalálóiról.

A rendezvényt felvezető keddi sajtótájékoztatón Kovács Antal főszervező elmondta: ezúttal nem lesz nulladik nap, hanem rögtön a legerősebb nappal indítják a programot. Csak a nyitónapra elővételben tízezer jegyet adtak el, ami szép reményekre jogosít a fesztivál látogatottságát illetően és akár megdönthetik a 2013-as - Deep Purple koncertet is magában foglaló - FEZEN nézőszámait is.

Másnap a nagyszínpadon a svéd Sabaton és a Soilwork, valamint a kanadai Danko Jones lép fel, miközben a másik kültéri színpadon a magyar alternatív együttesek legnagyobbjai, a Hiperkarma, a Kiscsillag és a Vad Fruttik adnak koncertet.

Július 31-én, pénteken a Magyar napon csak hazai előadók zenélnek a Fezenen: a nagyszínpadon láthatja a közönség Ákost, a Magna Cum Laudét és a Hooliganst is, de itt ünnepli 25 éves fennállását a Sex Action, illetve a MÁV-pályán búcsúzik a fehérvári közönségtől a Subscribe.

Augusztus elsején a stílusteremtő finn sikercsapat, a HIM zárja a nagyszínpadot, de Székesfehérvárra érkezik a Lord és a Road is. Rajtuk kívül fellép még az Irie Maffia, Péterfy Bori és az Anna and The Barbies is.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás