promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így ismerheted fel a kezdődő pánikrohamot, egy gyümölcs segíthet ilyenkor

Így ismerheted fel a kezdődő pánikrohamot, egy gyümölcs segíthet ilyenkor

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A pánikrohammal járó szorongásos ciklus megszakítható egy gyümölcs segítségével.

Pánikroham leggyakrabban fiatal felnőttkorban, különösen a 20-as és 30-as években jelentkezik. Általában a hirtelen jött változások, a stressz, vagy szociális nyomás váltja ki. A kutatások azt mutatják, hogy a nők kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak pánikrohamot, mint a férfiak, ennek okai között szerepelhetnek hormonális különbségek, társadalmi szerepek, vagy stresszkezelési stratégiák eltérései.

A kezdődő pánikroham tünetei hirtelen jelentkeznek, ezek közül is a legjellemzőbb a szapora szívverés, ami ijesztő lehet. Ezzel együtt jelentkezhet légszomj, mellkasi fájdalom vagy szorítás. Utóbbi összetéveszthető szívrohammal, de pánikrohamnál ez a szorongás egyik fizikai megnyilvánulása.

A pánikroham legjellemzőbb tünete a halálfélelem és a kontrollvesztés érzése. Mielőtt azonban eljut ide valaki, más egyértelmű tüneteket is tapasztalhat magán. Ilyen a hirtelen jelentkező izzadás és a hidegrázás, de tipikus a végtagokban érzett zsibbadás, bizsergés vagy hidegség is. 

A tünetek egyénenként változhatnak, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a jeleket, ám ha a fentiek közül legalább kettő megjelenik, érdemes odamenni valakihez és segítséget kérni. Na jó, de mit lehet tenni ilyenkor?

Egy neves pszichológus szerint egyetlen gyümölcs is segíthet a kezdődő pánikroham tüneteinek enyhítésében. 

A citromos pánikroham-hack néven ismert technika abból áll, hogy pánikroham alatt egy szelet citromot kell tenni a beteg a szájába. A citrom intenzív savanyúsága segít áthelyezni a fókuszt a mindent elsöprő gondolatokról és a szorongásról a jelenre. 

A módszernek sikerességének a titka, hogy a savanyú kóstolás erős érzékszervi élménye megszakítja a negatív gondolatok körforgását, és visszahozza a tudatosságot a testébe és az elmébe. Pontosabban fogalmazva a savanyúság azonnali fizikai reakciót vált ki, a száj összerándul, és az ízlelőbimbók reagálnak. Ez az intenzív szenzoros élmény leköti a figyelmet, hatékonyan megszakítva a pánikrohamokat kiváltó szorongásos ciklust.

Jennifer Anders coloradói pszichológus ugyanakkor hangsúlyozza, hogy bár a citrom pillanatnyilag hasznos lehet, nem kezeli a szorongás vagy pánikrohamok mögöttes okait. A hosszú távú megoldáshoz elengedhetetlen a szakmai segítség és a pánikroham valódi kiváltó okainak felderítése.