promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A dolgozók arra figyeltek fel, hogy a tó elnyeli a szigetet fákkal együtt, majd eltűnik: ez volt a világ egik legsúlyosabb mérnöki katasztrófája

A dolgozók arra figyeltek fel, hogy a tó elnyeli a szigetet fákkal együtt, majd eltűnik: ez volt a világ egik legsúlyosabb mérnöki katasztrófája

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Kevésen múlott a katasztrófa, óriási kártérítési ügy lett a vége. 

A Lake Peigneur-i fúrási katasztrófa: Amikor egy apró hiba hatalmas pusztítást okozott

A Louisiana államban található Lake Peigneur 1980. november 20-án történt fúrási katasztrófája drámai módon alakította át a tájat. A baleset következtében egy óriási víznyelő alakult ki, amely elnyelte a fúróplatformot, több uszályt, fákat és szinte az egész szigetet. Ez a fúrási katasztrófa valóban megfelelő leírása az eseményeknek.

Az események láncolata akkor kezdődött, amikor egy Texaco által bérelt fúróplatform mérnökei munkálkodtak a mindössze 3 méter mély tavon. A problémák akkor kezdődtek, amikor a fúrófej átfúrta a tó alatt működő Diamond Crystal Salt Company sóbányájának falát. A keletkező lyukon keresztül a tó vize elkezdett beömleni a bányába, feloldva a sót és azokat a sóoszlopokat, amelyek a bánya szerkezeti stabilitását biztosították. Két órán belül a fúróplatformot elnyelte a föld, de ez még nem volt a vége.

A bánya gyorsan elárasztódott a Lake Peigneur vizével, ami miatt több uszály is egy hatalmas örvény felé sodródott. Az ilyen tó alatti víznyelők gyakran idéznek elő örvényeket, amelyek múltban már halálosak is voltak. Csodával határos módon az olaj- és sóbányák dolgozói mindannyian épségben megúszták, mivel még azelőtt evakuálták őket, hogy a víz beömlött volna.

A katasztrófa olyan erővel zajlott, hogy a víz 122 méter magasan tört fel a bánya nyílásán keresztül. A Lake Peigneur vizét korábban a Delcambre-csatorna vezette a Vermilion-öbölbe, de a tó kiürülésével ez az áramlás megfordult, és a tengervíz visszafelé áramlott. Ez ideiglenesen egy 50 méter magas vízesést hozott létre, amely később kitöltötte az újonnan kialakult mélyedést, így létrehozva Louisiana legnagyobb vízesését.

A katasztrófa következtében a Lake Peigneur mélysége 61 méterre nőtt, ezzel a legmélyebb tóvá vált Louisianában. A balesetet valószínűleg egy apró számítási hiba okozta, amely egy téves mértékegység használatából fakadt, amikor az olajlelőhelyet próbálták meghatározni. Az okozott károkért a Texaco Oil és a Wilson Brothers 32 millió dolláros kártérítést fizetett ki a Diamond Crystal Salt Company-nak, és további 12,8 millió dollárt a Live Oak Gardens Foundation és Live Oak Gardens Ltd. számára.

Az alábbi videóból sok érdekesség kiderül a szerencsétlenségről: